Diversificati, va rog!

Incepand de la patru luni, cand bebelusul face cunostinta cu primele mancaruri solide, poti alcatui adevarate meniuri din alimente-minune.

Primul lucru pe care trebuie sa il stii este ca exista numeroase discutii despre alimentele potrivite, modul si momentul in care trebuie introduse in dieta unui bebelus. Pentru primul an din viata, pediatrul este cel care iti ofera pe tava retetele potrivite, pentru ca, in afara de tine, el iti cunoaste cel mai bine copilul.

Cei mai multi dintre medici recomanda inceperea diversificarii in jurul varstei de patru luni, pentru sugarii hraniti cu lapte praf, si pe la sase luni pentru cei hraniti pana atunci exclusiv la san.

Daca bebelusul nu are probleme gastrointestinale, in primele luni de la inceperea diversificarii face cunostinta cu cerealele (orez, malai), merele, carnea de pui fiarta si galbenusul de ou. Cateva indicii ca este pregatit pentru noile gusturi: poate deja sa stea in fundulet fara sprijin, isi tine gatul drept si isi poate misca dintr-o parte in alta capul. Dupa sase luni, rezervele lui de fier se imputineaza oricum, iar laptele matern nu mai e suficient. Asa ca pregateste-ti cat mai multe retete.

Sa nu-i lipseasca!
1. Galbenusul de ou este o importanta sursa de proteina – indicat dupa sase luni.
2. De la patru luni, rasfata-l cu fructe. Ai si variante la borcanas….
3. Pestele este o importanta sursa de minerale. De la opt luni intra in meniu.
4. Si pentru cei mici, si pentru cei mari: cereale imbogatite cu minerale, calciu si fier.

Cand intra in meniu
Exista si o lista cu alimente interzise, cel putin pana la un an. Mierea poate transmite botulism, sarea se metabolizeaza greu, pentru ca rinichii bebelusilor nu sunt suficient de maturati, nucile, laptele de vaca, albusul de ou pot provoca reactii alergice, produsele care au cafeina scad absorbtia calciului (si au multe alte efecte secundare). Pana la un an sunt interzise si fructele cu seminte mici (capsune, kiwi) si cele care irita colonul: prune, cirese, struguri. Am vazut ce nu este voie. Sa facem lista cu ce e foarte bun. Piureurile de fructe si legume sunt primele in meniu – sucurile sunt mai greu tolerate.

Daca alegi sa incepi cu fructele (cei mai multi pediatri recomanda mai nou sa introduci mai intai piureurile de legume), da-i sa guste piure de mar sau de piersica. Piureul de legume inlocuieste treptat masa de lapte, de la pranz. Alege morcov, dovlecel, cartof, dovleac, patrunjel, spanac, ardei, telina – in diverse combinatii. Ulterior, poti introduce carnea de pui fara grasime si galbenusul fiert. In ziua in care ii dai carne, nu ii dai ou si invers.

Pe lista negra
Daca ai de-a face cu un mofturos, triseaza putin: pune-i in mancarea pe care o refuza un aliment pe care il adora – de exemplu, mar ras sau banana. Fii creativa! De la opt luni, copilul poate manca peste alb si ficatel de pui fiert.

Acum, stomacul lui e mai dezvoltat si meniul poate fi mai variat, iar daca ai la dispozitie un blender, poti face rapid combinatii. Consulta, oricum, pediatrul inainte de introducerea unui aliment nou si observa reactiile copilului – mai ales in cazul in care este predispus la alergii.

E bine sa stii:
Cateva sugestii pentru mami:
– Nu renunta daca respinge prima oara un aliment. Incearca de cel putin zece ori, la interval de o saptamana.
– Apetitiul e mai crescut la inceputul mesei. Ofera-i noul aliment atunci, sunt mai putine sanse sa il refuze. Daca nu-l convingi, sa ai pregatita intotdeauna o varianta de rezerva.
– Ia-l cu tine in bucatarie sa vada cum pregatesti mancare. I se va parea amuzant sa fie „participant activ.

Preventiv!
– Dupa ce l-ai obisnuit cu noile alimente, e timpul sa-l inveti sa manance sanatos. In primii doi-trei ani, tu detii controlul, dar odata ce va incepe gradinita, va fi greu sa-l feresti de tentatii.
– Evita mancarea de tip fast-food – exceptie pot fi ocaziile cand este invitat la ziua de nastere a colegilor.
– Da-i un bun exemplu: respecta si tu programul de masa si mananca sanatos. Copiii fac ce vad.

Calciu – pentru o buna crestere

Din primele luni de viata ale copilului si pana in adolescenta, calciul are un rol esential. Corpul il foloseste ca sa contruiasca oase puternice. Deficitul de calciu din copilarie aduce dupa sine osteoporoza la varsta maturitatii. De cat calciu au nevoie copiii? Pana la doi ani, 500 de miligrame pe zi sunt suficiente. Copiii cu varste intre patru si opt ani au nevoie de 800 mg, iar intre noua si 14 ani necesarul zilnic de calciu este de 1.300 mg.

Produsele lactate sunt cea mai la indemana solutie. Ele contin si vitamina D, necesara pentru absorbtia de calciu. Cantitati mai reduse de calciu se gasesc si in legumele cu frunze verzi (salata, varza, gulii, broccoli, fasole). Citeste cu atentie si etichetele produselor, pe care e specificat continutul de minerale.

Text: Viorel Oprea, Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie