Divortul si copii

La cuplurile relativ unite sunt rare cazurile in care certurile si dezacordurile intre parinti afecteaza serios copilul.

Atunci cand exista, insa, un conflict profund, chiar daca parintii incearca sa-l ascunda, micutul raspunde in conformitate cu climatul incarcat de incertitudini, confuzie si anxietate. Un sentiment de culpabilitate il poate macina; se simte, intr-un fel sau altul, responsabil de tensiunile si disputele create.

Comportamentul lui agitat poate juca rolul unei supape de eliberare a acestor tensiuni, un mod de alinare a suferintei nemarturisite. De multe ori, parintii incearca sa evite divortul „de dragul copilului, apeland la sfatul unei persoane de incredere: preot, consilier marital, psiholog sau ruda apropiata.

Daca toate eforturile pentru mentinerea familiei unite esueaza, divortul pare singura solutie posibila. Este o slaba consolare pentru parinti faptul ca astazi divortul atinge rate foarte ridicate pretutindeni in lume.

Copilul resimte divortul ca pe o experienta dureroasa, amara si destabilizanta; are impresia ca toata lumea lui se naruieste. In unele situatii, divortul este solutia cea mai buna, o evadare intr-o viata noua, mai buna, dupa ani intregi de suferinte si conflicte, uneori chiar si violenta. Aceasta etapa insa, este prima dintr-o serie de obstacole ce vor urma.

Dupa divort
Sanatatea emotionala a copilului si a parintelui care ramane cu el este fragila, de aceea sfaturile din afara familiei sunt binevenite. Pentru a evita prejudecatile, este bine sa te adresezi unui specialist care nu are nici o legatura cu familia ta.

Un psiholog, un asistent social sau un psihiatru poate sa descurce firele incurcate ale vietii tale si vei putea afla, putin cate putin, calea de iesire din acest labirint. Clarificandu-ti propria situatie, vei putea petrece mai mult timp cu copilul, ajutandu-l sa depaseasca aceasta situatie si sa-si vindece ranile interioare.

Este o situatie noua pentru el care ii provoaca tristete, nervozitate si anxietate. In acelasi timp, separat de copil, celalalt parinte simte lipsa participarii sale la viata lui, la micile esecuri, dar si la marile bucurii. I se recomanda si acestui parinte sa ceara ajutorul unui specialist.

Parintele vitreg
In primul rand, este bine sa-i acorzi copilului tau ragaz pentru a ajunge din nou la un echilibru interior, dupa experienta perturbanta si dureroasa a unui divort. Recasatorirea parintelui cu care traieste il obliga pe micut la o serie de procese de adaptare interna si externa.

Copilul se poate indoi de necesitatea schimbarilor din viata sa. Visul de a-si vedea familia reintregita este, de acum, destramat. In cazul in care copilul a fost foarte atasat de parintele absent, poate sa-l perceapa pe parintele vitreg ca pe un intrus, cu atat mai mult cu cat vechile suferinte, temeri, tristeti sau culpabilitati il fac sa se intrebe daca este loial sau nu acelui parinte.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii