Dr. Vasi Rădulescu: „Nu dați aspirină copiilor! Le poate fi fatală”

Medicamentele administrate copiilor fără îndrumarea medicilor le pot fi fatale. Acesta este avertismentul medicului cardiolog Vasi Rădulescu care a postat recent în mediul online o serie de măsuri de care părinții trebuie să țină cont pentru a evita situațiile neplăcute ce pot apărea dacă le dau copiilor pastile după ureche.

Medicul atrage atenția în special asupra banalei aspirine, a antiinflamatoarelor, a paracetamolului, dar și a altor substanțe medicamentoase periculoase pentru cei mici.

„Atenție la uzul de medicamente!

Pastilele sunt foarte utile, dar trebuie luate cu prudență. Schemele cronice se monitorizează cu medicul. Medicamentele „la liber' (over-the-counter) se iau pe perioade limitate, la strictă nevoie.

  • Nu dați aspirină la copii! Poate apărea un fenomen numit Reye, ce poate fi fatal. Dați paracetamol, nurofen, strict la nevoie. Ideal nu ambele, ci vedeți ce merge.
  • Grijă la antiinflamatoare. Persoanele peste 70 de ani ar trebuie să le evite. Uzul îndelungat poate da probleme renale, digestive, cardiace chiar la persoane tinere/adulte. La vârstnici pot apărea probleme la un consum mic.
  • Nu consumați antibiotice la orice fleac. Consultați medicul și luați antibiotic pe rețetă. Dacă luați multe antibiotice puteți selecta anumite tulpini de bacterii care devin tot mai puternice și-n final imune la orice antibiotic (rezistență multiplă la antibiotice).
  • Atenție la ciprofloxacină (antibiotic din clasa quinolonelor). Uzul îndelungat poate duce la probleme articulare ireversibile.
  • Nu folosiți formule de paracetamol cu doze mari și eliberare prelungită, combinând pastile cu prafuri la plic și alte preparate. Pot fi sumate dozele și apar probleme serioase.
  • Nu depășiți dozele recomandate dacă chiar trebuie să luați un antiinflamator sau antialgic. Luați pe o perioadă de câteva zile cel mult.
  • Nu folosiți nifedipină sub limbă în caz de salt hipertensiv. Au fost raportate cazuri de deces și este interzis uzul în acest fel.
  • Nu utilizați pastile în sarcină fără acordul medicului! Grijă mare și la alăptare. La fel, întrebăm medicul.
  • Nu folosiți antiparazitare neaprobate (de tip ivermectină), pentru tratamentul Covid-19. Nu există studii concludente și aprobări oficiale.
  • Nu întrerupeți schemele cronice. Dacă aveți pastile de tensiune și vă simțiți bine, nu le întrerupeți, că vă simțiți bine datorită lor. Mergeți la medic la control de rutină. Schemele au deseori nevoie de ajustări”, este mesajul postat de medic, pe pagina sa de Facebook.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri