Drama a 1600 de copii, despartiti cu forta de familii, la granita SUA cu Mexic

Situatie fara precedent in Statele Unite ale Americii, unde in prezent, la granita de sud, cu Mexic, mai bine de 1600 de copii sunt despartiti de familiile lor si tinuti captivi in centre de detentie juvenila.

In urma cu o luna, administratia prezidentiala a Statelor Unite a pus in aplicare o tactica menita sa desparta copiii, ce incercau sa treaca granita alaturi de parintii lor, de restul familiei.

1600 de copii sunt retinuti la granita de sud a SUA in regim de detentie

In decursul a doua adresari catre multime, presedintele Trump a mentionat ca imigrantii ce provin din grupuri organizate nu sunt oameni.

„Acestia sunt animale”, a spus presedintele in luna mai, mentionand ulterior ca se referea doar la membrii unei grupari violente ce ar fi incercat sa treaca granita, si nu la toti imigrantii in cauza.

In rastimp, pe parcursul weekendului trecut, au iesit la iveala mai multe imagini si clipuri in care numerosi copii pot fi vazuti tinuti in custi de plasa, separati de parinti.

Copiii, cu varste intre 4 si 10 ani, pot fi auziti in filmari cum plang dupa parinti. Cei mai mari dintre ei roaga cu lacrimi sa fie lasati sa isi sune alte rude, unchi si matusi care nu au i-au insotit la granita, deci nu sunt arestati la randul lor, sa vina sa ii ia.

Plansetele copiilor, tratate cu batjocura de autoritati

In schimb, pe fundalul uneia dintre filmari se poate auzi cum unul dintre cei ce supravegheaza copiii le vorbeste batjocoritor: cand mai multi dintre ei incep sa planga dupa parinti, acesta le spune „Avem o orchestra. Ne lipseste un dirijor.”

Janet Gwilym, o avocata din partea Kids in Need of Defense  (KIND) s-a deplasat in zonele de detentie din Texas, unde a putut vedea cum copiii mai mari ii consoleaza pe cei mici.

Aici a aflat ca celor mici li s-a spus de catre autoritati ca isi vor vedea parintii in cateva minute, insa de atunci au trecut luni.

Desi avocata si alte entitati ce apara interesul copiilor insista ca acestia trebuie preluati si integrati in sistem, presedintele Donald Trump refuza sa dea inapoi, iar situatia copiilor ramane incerta.

 

Iata si reactia unei jurnaliste, cand a fost nevoita sa citeasca stirea legata de copiii despartiti de familiile lor:

 

Sursa: theguardian.com

Imagine: The Telegraph


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie