Drepturile parintilor

Toata lumea a auzit despre drepturile copiilor. Toata lumea a auzit de indatoririle parintilor. Toti avem o serie de drepturi si indatoriri.

Si stim ca drepturile sunt importante, ele regleaza si reglementeaza modul in care traim noi in societatea careia ii apartinem si, implicit, respectul pe care ni-l acordam unii altora.

Nimic nou pana aici. Insa despre drepturile parintilor, sincer, eu nu am prea auzit. Poate nu am ascultat unde trebuie. Sunt oare ele reglementate in vreun fel, formal sau informal?

Atunci cand vine vorba despre drepturile parintilor, ne simtim cumva nesiguri, poate chiar usor speriati, pentru ca nu prea stim cum stam, de fapt, mai ales cand vine vorba de disciplina si setarea de limite in comportamentul copiilor. Nu cumva le incalcam lor niste drepturi?

Exista aceasta confuzie – ca drepturile copiilor ar putea, intr-un fel, sa diminueze drepturile parintilor. Insa nu trebuie sa gandim atat de exclusivist. Pentru ca drepturile parintilor nu inseamna si nu se refera la a ne exercita vointa si a obliga copilul sa faca asa cum vrem noi, parintii.

Drepturile nu includ in ele constrangeri la adresa altora (copiilor). Deoarece, in mod normal, un drept al cuiva nu incalca un drept al altcuiva.

Copiii au dreptul de a fi in siguranta, de a fi tratati cu afectiune, au dreptul la educatie, la ingrijire medicala, la protectie impotriva abuzurilor, cruzimii.

Dupa cum vedeti, drepturile parintilor de a decide pentru copiii lor sunt limitate la a nu incalca drepturile copilului in exercitarea lor. Pentru a-ti exercita un drept asupra copilului, nu este admis a face un abuz emotional sau fizic asupra lui.

Citeste continuarea in revista BABY – ianuarie-februarie.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton