Drepturile si obligatiile elevilor: An scolar 2018-2019

Pe 10 septembrie 2018 va incepe noul an scolar, prilej cu care e important sa retinem cateva aspecte legate de drepturile si obligatiile pe care elevii le au in noul an scolar.

Potrivit site-ului edu.ro, calitatea de elev se dobandeste la inscrierea in invatamantul primar si e pastrata pe tot parcursul anilor de scolarizare, pana cand se incheie liceul.

Drepturile si obligatiile elevilor: An scolar 2018-2019

Printre drepturile de care elevii se bucura in noul an scolar 2018-2019 se numara, ca de obicei, dreptul de a beneficia de reduceri la anumite facilitati, precum transportul in comun, tarife reduse cu pana la 75% intrari la muzee sau de decontarea integrala a transportului, in cazul copiilor ce locuiesc intr-o zona in care nu pot fi scolarizati local.

Totodata, un aspect foarte important este reglementat in articolul 10 din Statutul elevului:
elevii au dreptul de acces in incinta unitatii scolare in timpul programului, in conditiile legii, fara limitari din partea conducerii precum conditionalitatea de a avea uniforma.

Mai mult, elevii de liceu au dreptul se a solicita inlocuirea unui cadru didactic, daca exista sustinerea a 2/3 dintre elevii clasei.
Acest demers se poate face printr-o cerere catre conducere, iar in masura in care aceasta e justificata, e apoi dezbatuta in comitetul de parinti si in Consiliul de Administratie.

La schimb, elevii pot fi recompensati pentru rezultatele obtinute la invatatura prin:

  • evidentiere in fata clasei
  • comunicare verbala sau scrisa adresata parintilor sau tutorelui
  • prin burse de merit, studiu si performanta sau alte recompense materiale acordate de stat, agenti economici sau sponsori
  • premii, diplome, medalii
  • posibilitiatea de a fi recomandat cu prioritate pentru a participa in excursii si tabere din tara si din afara tarii.

Ce le este interzis elevilor in anul scolar 2018-2019

Pe langa interdictii de la sine intelese precum cea de a distruge obiectele de pe proprietatea unitatii de invatamant, de a avea un comportament indecent sau agresiv, 0ri de a introduce substante interzise si bauturi alcoolice sau tigari in incinta unitatilor de invatamant, elevilor le este inters sa difuzeze materiale electorale, de prozelitism religios, materiale obscene sau pornografice in scoala.

Elevii nu au voie sa foloseasca telefoanele mobile in timpul orelor, exceptand situatiile in care sunt folosite cu acordul profesorului, in scop educativ sau pentru urgente.

Cum pot fi sanctionati elevii

  • observatie facuta individual
  • mustrare scrisa
  • retragerea temporara sau definitiva a bursei de merit, bursei sociale Bani de liceu sau a bursei profesionale;
  • mutarea disciplinara la o clasa paralela, din aceeasi unitate de invatamant
  • preaviz de exmatriculare
  • exmatriculare

Cadrelor didactice le este interzis insa sa mustreze elevii in fata colectivului clasei, indiferent de context, precum si orice forma de agresiune fizica fata de elev.

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau