Dulciurile si sanatatea copilului

Hai sa recunoastem: toti cei care suntem parinti stim ca la capitolul dulciuri exageram: copiii nostri mananca mult mai mult zahar decat ne-am dori.

Dar cati dintre noi suntem constienti cat de serioasa este problema? In fiecare zi, 69% dintre copiii cu varste intre 12 si 24 de luni mananca cel putin un desert cu zahar adaugat.

Si tot statisticile ne arata ca, pana la cinci ani, un copil consuma, in medie, 24 kg de zahar anual, ceea ce s-ar traduce printr-o treime de cana in fiecare zi, iar dupa sase ani, 35 kg/an!

Mai alarmant este faptul ca adultii consuma in medie mai putin de 22 kg/an, ceea ce inseamna ca un copil ingurgiteaza mai mult zahar decat un adult, desi are mai putin de jumatate din inaltimea acestuia.

Nici un parinte nu rezista sa ofere copilului cate o ciocolata, o inghetata sau o felie de tort, dar la cat ar trebui sa se limiteze portia?

In Statele Unite, recomandarile guvernamentale vorbesc despre maximum patru lingurite de zahar pe zi pentru copiii cu varste intre doi si opt ani.

Daca cineva ar respecta aceasta limita, ar insemna diminuarea cu 75% a consumului actual de zahar, ceea ce ar atrage dupa sine o rata mai mica a obezitatii si semnificativ mai putine cazuri de diabet la copii. Cei mai multi dintre parinti nici nu stiu insa cat de mult zahar mananca cel mic.

Cu toti aditivii din mancarurile pe care noi le consideram sanatoase, este foarte probabil sa alcatuim o dieta echilibrata, din cate stim noi, fara sa realizam ca, de fapt, contine o multime de zahar.

Nu numai dulciurile contin zahar, ci si mezelurile, painea si chiar unele fructe, modificate genetic. Atentie ce mancati!

De ce le place?
Nu este greu de inteles de ce copiilor le place atat de mult dulcele. In afara de faptul ca papilele gustative ale bebelusilor au o „slabiciune pentru gustul dulce, dupa cum au demonstrat anumite cercetari, preferinta pentru zahar le este indusa copiilor de cand sunt mici.

Multe dintre preparatele din comert concepute pentru bebelusi au adaos de zahar (cititi cu atentie etichetele!) si sunt atat de gustoase, incat chiar daca parintele ii va oferi ulterior copilului o altfel de gustare, incercarea lui va fi sortita esecului.

Copilului ii va fi greu sa accepte gustul acrisor sau amarui al fructelor si legumelor proaspete. Un exercitiu simplu care va va face sa intelegeti de ce resping copiii dulciurile „naturale: beti cafeaua fara zahar – veti stramba din nas.

Obezi, dar subnutriti
Paradoxal, copiii care mananca mult zahar, desi supraponderali, sufera de malnutritie. De exemplu, pe masura ce cresc, copiii tind sa bea mai degraba suc in loc de lapte, iar parintii incurajeaza acest obicei, care, in timp, priveaza oasele de calciu. Pe scurt, copiii mananca multe calorii, dar „goale.

Iar riscurile cresc proportional cu consumul: diabet, tensiune arteriala ridicata, colesterol mult peste limite, boli de inima si obezitate. Un studiu publicat de Journal of Pediatric Obesity concluziona ca in trei ani, mai mult de jumatate dintre copiii americani vor fi obezi, un procent care nu mai are nevoie de comentarii.

Statisticile arata ca…
In 1994, mai putin de 5% dintre copiii diagnosticati cu diabet sufereau de diabet de tipul II. Astazi, procentajul a crescut la aproape 50%, iar limita de varsta a bolilor cauzate de consumul excesiv de zahar a scazut. Copii care nu au implinit doi ani sunt diagnosticati cu diabet, si cazurile de atac de inima sub varsta de 30 de ani nu mai sunt o intamplare. Din cauza unei ciocolate in plus …

Ghicesti?
Mai jos, ai o scurta lista cu cateva dintre cele mai consumate produse de catre copii si continutul lor de zahar, exprimat in numar de lingurite:

– suc de mere (1 pahar) – 3 lingurite
– baton cereale – 3-6 lingurite
– lapte cu ciocolata (1 pahar) – 4 1/2 lingurite
– bomboane gumate (6 buc.) – 3 lingurite
– dulceata (1 lingurita) – 2 lingurite
– suc accidulat (1 pahar) – 7 1/2 lingurite
– iaurt cu fructe – 3 1/2 lingurite
– inghetata (o cupa) – 5 lingurite
– gogoasa – 6 lingurite
– briosa – 11 lingurite
– baton de ciocolata – 7 1/2 lingurite.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton