Dupa cat timp iti dai seama ca esti insarcinata

Te intrebi dupa cat timp iti dai seama ca esti gravida? Semnele timpurii de sarcina pot sa apara chiar si la doua saptamani dupa conceptie. Insa deoarece aceste sunt foarte asemanatoare cu ceea ce se intampla cu corpul tau inainte de menstruatie, se intampla adesea sa nu fii constienta de ele.

Dupa cat timp iti dai seama ca esti insarcinata cu ajutorul testului de sarcina

Dupa cate zile iti dai seama ca esti insarcinata daca faci un test de sarcina? Raspunsul e simplu: in jurul datei cand ar fi trebuit sa-ti vina menstruatia. Multe dintre testele de sarcina pe care le poti face acasa, sustin ca pot sa detecteze sarcina din prima zi in care a intarziat menstruatia sau chiar inainte de intarzierea menstruatiei, insa cele mai concludente rezultate le poti obtine dupa ce a intarziat menstruatia cel putin o zi. Daca nu esti sigura de rezultatul testului, asteapta doua, trei zile si repeta-l. 

De ce dureaza atatea zile ca sa afli ca esti insarcinata? La scurt timp dupa ce are loc implantarea, placenta produce hormonul HCG (gonadotropina corionica umana), care va parunde in sange si in urina.

La inceputul sarcinii, concentratia hormonului HCG creste rapid (se dubleaza la doua-trei zile), astfel ca, cu cat vei face testul de sarcina mai devreme, cu atat va fi mai dificil de depistat prezenta hormonului HCG.

Tine minte ca momentul exact al ovulatiei depinde foarte mult de la femeie la femeie si poate chiar sa varieze de la o luna la alta, iar ovulul fertilizat se poate implanta in urter la momente diferite, ceea ce afecteaza momentul in care incepe producerea hormonului HCG si acesta poate fi detectat.

Dupa cat timp iti dai seama ca esti gravida cu ajutorul testului de sange

Vom vedea in continuare dupa cat timp afli ca esti gravida cu ajutorul unui test de sange. Acesta se face la clinicile medicale si poate sa detecteze sarcina mai devreme decat testul de urina, la aproximativ 8-10 zile de la ovulatie, insa rezultatele acestui test dureaza mai mult decat in cazul testului de urina pe care il poti face acasa.

Sunt disponibile doua tipuri de teste de sange pentru depistarea sarcinii:

  • Un test HCG calitativ, care doar verifica daca hormonul HCG este prezent in sange si poate raspunde cu „da” sau „nu” la intrebarea „Sunt insarcinata?”
  • Un test HCG cantitativ (beta HCG) care masoara cantitatea exact a hormonului HCG, prezenta in sange. Avantajul acestui test este ca poate detecta pana si cele mai scazute valori ale hormonului HCG. Deoarece acest test poate masuta nivelul de concentratie la homonului HCG, poate fi folosit si pentru a depista diferite probleme in perioada de sarcina, printre care sarcina ectopica sau tubara.

Dupa cat timp afli ca esti gravida cu ajutorul sangerarii de nidatie

Sangerarea de nidatie este unul din primele simptome de sarcina, dar nu apare la toate femeile. Iar cand apare, multe femei confunda aceasta sangerare de nidatie cu o menstruatie timpurie. Totusi, sangerarea de nidatie poate fi identificata cu usurinta daca sunt cunoscute cele 4 caracteristici ale sale:  momentul aparitiei, caracterul sangerarii, culoarea si durata sangerarii.

Primul lucru pe care este necesar sa il stii este ca sangerarea de implantare este un fenomen normal si este primul simptom care indica faptul ca esti insarcinata.

dupa cat timp iti dai seama ca esti insarcinata prin test de sarcina

Sangerarea in perioada in care are loc implantarea nu are niciun fel de impact asupra sarcinii ci iti ofera doar sansa de a afla ca esti insarcinata inaintea testului HCG.

Desi sangerarea de implantare este normala, este important sa mergi la medic daca aceasta este insotita de dureri abdominale severe, greata accentuata, varsaturi si ameteala, deoarece acestea pot fi simptome ale unei sarcini ectopice sau a unui avort spontan.

Tine minte data ultimei menstruatii. Cu o menstruatie cu o durata de 28 – 30 de zile, ovulatia apare in zilele 13 – 16 iar implantarea este posibila in urmatoarele 10 zile dupa ovulatie. Sangerarea de implantare poate sa apara la 2-7 zile inaintea ciclului menstrual.

Ca regula generala, sangerarea de implantare dureaza cateva ore, in mod normal sau maxim 1-2 zile, in anumite cazuri, insa in niciun caz, sangerarea de implantare nu poate sa dureze 5-7 zile.

Dupa cat timp iti dai seama ca esti insarcinata cu ajutorul ecografiei

Dupa cate zile iti dai seama ca esti insarcinata daca faci ecografie? Poate sa dureze destul de mult, mai mult decat in cazul unui test de sange sau de urina. In primul trimestru de sarcina, medicii folosesc in general, ecografia transvaginala pentru a confirma si a obtine informatii despre sarcina. Ecografia transvaginala ofera cele mai exacte informatii la inceputul sarcinii, avand in vedere faptul ca sacul gestational care este in dezvoltare si fatul sunt extrem de mici.

Cel mai devreme, ecografia transvaginala poate detecta sarcina la 5 saptamani de la conceptie cand poate fi detectat sacul gestational iar in saptamana 6-7 de sarcina poate fi detectat si ritmul cardiac al bebelusului si viitoare mamica poate auzi bataile inimii pentru prima data.

Cum iti dai seama ca esti insarcinata – simptome clasice de sarcina

Pe langa lipsa menstruatiei, exista si alte simptome ale unei sarcini. Iata cum iti dai seama ca esti insarcinata

  • Sani durerosi si sensibili. La inceputul sarcinii, schimbarile hormonale care apar pot face sanii sa devina durerosi sau sensibili.
  • Greata insotita sau nu de varsaturi. Greturile matinale, care pot sa apara in orice moment al zilei, se poate manifesta chiar si la 3 saptamani dupa conceptie. Desi cauzele care duc la aparitia senzatiei de greata in sarcina nu sunt foarte clare, hormonii de sarcina joaca un rol important cu siguranta. In plus, gravidutele pot descoperi ca sunt deranjate si le produc stare de greata, mirosuri care in mod normal nu le deranjau.
  • Urinare frecventa
  • Oboseala. In prima perioada a sarcinii, scade destul de mult nivelul de progesteron din organism, ceea ce poate induce starea de oboseala si somnolenta.
  • Pofte. Cand esti insarcinata, s-ar putea sa observi ca isi atrag privirile anumite mancaruri, iar poftele in timpul sarcinii sunt ceva firesc. Ca si multe din celelate simptome ale sarcinii, poftele pot fi atribuite schimbarilor hormonale care apar o data cu instalarea sarcinii.

Acum ca ai aflat dupa cat timp iti dai seama ca esti gravida, nu iti ramane decat sa astepti momentul in care vei primi vestea cea mare. Pana atunci, pregateste-ti testul de sarcina!

Surse: WebMD.com, BabyCentre.co.uk, MayoClinic.org, WebMD.com-pregnancy, implantationspotting.net, MayoClinic.org – pregnancy, verywell.com
Foto: 123rf.com
Text: Simona David

Foloseste calculator sarcina si afla in cate saptamani esti!


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sarcina