Dureri abdominale in sarcina – Cand sunt normale

Ocazionalele dureri abdominale in timpul sarcinii sunt des intalnite si de multe ori nu ai de ce sa te ingrijorezi. Exista insa si situatii in care durerile de burta in sarcina pot fi un semn de afectiune mai serioasa si e important sa stii sa faci diferenta pentru a cauta ajutor medical daca e necesar.

E normal sa ai dureri usoare de burta in sarcina?

In principiu, da. O durere usoara, insotita de crampe, la inceputul sarcinii e fireasca. Mai tarziu in sarcina, crampele pot fi contractii false, numite si Braxton-Hicks, sau pot fi de fapt dureri de ligamente.

Principalele cauze inofensive ale durerilor abdominale in sarcina

Gaze, balonare: Hormonii specifici sarcinii incetinesc digestia si pot provoca balonare, ceea ce poate pune presiune pe uterul tau.
Constipatia: din acelasi motiv poate aparea si constipatia, lucru ce poate provoca crampe inofensive.

Crampe in timpul unui orgasm: Din pacate, contractiile uterine din timpul unui orgasm poate genera crampe dureroase. Cat timp acestea sunt scurte ca durata si moderate, nu exista motiv de ingrijorare.

Durerea de ligamente: Aceasta e de fel ascutita, se simte ca o intepatura puternica sau ca o durere surda, de o parte sau de ambele parti ale abdomenului inferior, mult in interiorul pelvisului.
Durerile de ligamente apar in cel de-al doilea trimestru, cand ligamentele ce sustin uterul incep sa se intinda si sa se subtieze, din pricina uterului in crestere.

Cand este cazul sa te ingrijorezi?

Atunci cand, pe langa crampe, ai si alte simptome precum:

  • sangerare vaginala sau spotting
  • scurgeri vaginale anormale
  • frisoane
  • febra
  • ameteli
  • durere la urinare
  • greata si varsaturi

Nu este firesc sa ai crampe in timpul sarcinii care sa fie severe, sa persiste sau sa fie insotite de oricare din simptomele mentionate mai sus.

Crampele si sangerarile vaginale, mai ales la inceputul sarcinii, pot fi un semn de sarcina extrauterina sau de avort spontan.

Imagine: 123rf


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate