Durerile abdominale la copii: Simptome care ar trebui sa te ingrijoreze

Cum stii ca o durere de burta sau un scaun moale e doar atat, si poate trece cu tratament simptomatic acasa, sau e ceva mai grav si necesita atentia unui medic? Iata cand durerile abdominale la copii ar trebui sa te ingrijoreze.

Mai ales in cazul bebelusilor, poate fi greu sa iti dai seama daca cel mic mic acuza simptome ale unei afectiuni mai serioase si daca e cazul sa te prezinti la doctor.

Departamentul pentru Situatii de Urgenta, in cadrul proiectului numit „Imbunatatirea calitatii serviciilor spitalicesti si prespitalicesti de medicina de urgenta prin dezvoltarea si implementarea unui program de formare” a publicat un infografic menit sa ajute copiii, dar si adultii, pentru ca acestia din urma sa stie ce simptome sa urmareasca si cum sa procedeze in cazul durerilor abdominale la copii.

Cele mai multe dintre cazurile de durere abdominala ce ajung sa apeleze la Serviciul de Urgenta nu sunt grave si se amelioreaza in 24 de ore.

In cazul durerilor abdominale, DSU recomanda pastrarea legaturii cu medicul de familie si administrarea unui tratament simptomatic, precum lichidele (supe, ceaiuri sau suc de fructe) pentru 12 ore, urmate de alimente precum orez, cereale si cartofi.

Pe langa durerile abdominale, iata care sunt simptomele pe care trebuie sa le urmaresti si care necesita prezentarea la medic:

  • Copilul nu poate sa mearga cu usurinta, sau de deplaseaza schiopatand.
  • Mersul sau saritul ii declanseaza o durere mare.
  • Umflarea puternica a abdomenului.
  • Scaune cu sange sau de culoare neagra (acesta din urma poate semnala o sangerare in partea superioara a sistemului digestiv).
  • O urinare mai putin frecventa decat in mod obisnuit, iar in cazul bebelusilor, un scutesc uscat pentru mai mult de 8 ore.
  • Varsaturi cu sange, de culoare verde sau de culoare neagra, similara cu zatul de cafea.

In toate aceste cazuri, DSU recomanda contactarea de urgenta a unui medic.

Citeste si: „E neaparat sa il duci la oftalmolog la varsta de 3-4 ani' – recomandarea Prof. Dr. Monica Pop
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau