Durerile de urechi la copii

Durerile de urechi la copii sunt provocate de o schimbare de presiune sau o acumulare de lichid la nivelul urechii mijlocii a copilului. Urechea mijlocie este drenată, în mod normal, prin intermediul unui canal îngust, cunoscut sub numele de trompa lui Eustachio. În timpul unei răceli sau a unei infecții acest conduct se inflamează și se blochează. Acest lucru se întâmplă în special la copiii foarte mici, la care, anatomic vorbind, acest canal/tub este mai mic.

Iritarea, inflamarea trompei lui Eustachio mai poate fi cauzată și de obiceiul părinților de a da bebelușului biberonul atunci când este întins în pat. În această poziție, lichidul de la nivelul urechii mijlocii nu mai poate fi drenat corespunzător și începe să se acumuleze. Bacteriile se dezvoltă rapid în acest mediu, și astfel apare infecția bacteriană (otita).

Febra, durerea la nivelul urechii, starea de nervozitate, plânsul frecvent, faptul că cel mic se trage des de urechi – sunt simptome caracteristice pentru otite.

Mergeți la medic, care va prescrie tratamentul potrivit și va recomanda, cel mai probabil, într-o primă fază, un tratament cu acetaminofen sau ibuprofen, pentru calmarea durerii, iar apoi, dacă este cazul, antibiotic.

Durerile de urechi la copii mai apar și din cauza schimbărilor de altitudine – atunci când mergem cu mașina la munte sau atunci când zburăm cu avionul, ați observat poate că cei mici devin irascibili (dacă nu dorm în momentul respectiv). Din cauza schimbării de presiune (cauzată de altitudine), se înfundă trompa lui Eustachio, ceea ce are ca efect senzația de durere la nivelul urechii. Înghițitul frecvent sau imitarea operațiunii de suflat nasul pot reduce senzația, pentru că ajută la reglarea presiunii la nivelul urechii. Cum cei foarte mici nu pot fi instruiți să facă acest lucru, se poate dovedi de folos o suzetă (deși mișcarea de sucțiune poate amplifica senzația de durere).

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul