E pregatit pentru prima masa solida?

Cand vine vorba despre diversificare, mamele au atitudini extreme: fie se grabesc cu procesul, fie il amana prea mult. Cum ar trebui sa decurga lucrurile?

Pana la 4 luni… nici nu ar trebui sa-ti pui problema sa introduci vreun aliment semi-solid. Laptele matern (de preferat direct de la mama, daca nu, din biberonul unde a fost depozitat du­­­pa mulgere) sau formulele spe­­­ciale (in cazul in care, din mo­tive obiective, mama nu poate alap­­­­­­­­­­­ta sau bebelusului ii este recomandata de catre pediatru o formula speciala pentru probleme digestive) sunt singurele alimente din meniul celui mic.

Nici macar apa, ceaiul sau alte lichide nu ar fi necesare in aceasta perioada, sunt de parere specialistii, cu exceptia cazurilor in care bebelusii nu se hranesc suficient sau temperaturile sunt prea ridicate si cei mici risca sa se deshidrateze.

Dupa 4-6 luni ar trebui sa in­­cepi, putin cate putin, diversificarea. Semnele ca cel mic este pregatit sunt mai multe: a pierdut reflexul de extruziune (de a impinge afara din gura, cu limba, alimentele), se uita in farfuriile celor mari si chiar are tentative de a „agata cate ceva din meniul lor, este suficient de dezvoltat incat sa isi tina bine capul si chiar sa stea in fundulet daca este pus intre perne sau e sprijinit, are deja unul sau mai multi dintisori,  aproape si-a dublat greutatea de la nastere.

Aceste „semne nu sunt, insa, o garantie ca operatiunea diversificarea va fi un succes. Noile alimente trebuie administrate putin cate putin, cu linguri­­­ta, si nu se constituie neaparat in mese independente, ci, intr-o prima faza, mai mult intr-un „felul doi, dupa lapte.

Stiai ca…

  • trebuie sa astepti doua-trei zile dupa ce introduci un aliment nou, pentru a-i oferi copilului timp sa se obisnu­ias­ca si cu gus­tul, dar si pentru a veri­fica even­tualele reactii alergice?
  • Pe masura ce ii ies mai multi dintisori, tre­bu­ie sa renunti la piureuri si sa introduci mancaruri cu bucatele masticabile, pentru a stimula dentitia?
  • Ai mai mult succes cu introducerea alimentelor noi daca il hranesti atunci cand sunteti si voi la masa? Altfel, va simti ca i se pregateste ceva.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie