Educația sexuala se va preda în școli, dar sub o altă denumire și doar cu acordul părinților

Camera Deputaților a votat proiectul de lege prin care educația sexuală va putea fi predată copiilor în școli doar dacă părinții își dau acordul scris pentru acest lucru.

Potrivit unui act normativ, se va renunța la expresia de „educație sexuală”, iar în locul ei va fi folosită sintagma „educație sanitară”.

În favoarea proiectului au votat 269 de deputați, trei s-au împotrivit iar alți 35 s-au abținut.

USR s-a opus variantei de lege introduse de PSD și PNL, prin care materia nu se mai numește „educație sexuală”, ci „educație sanitară”, iar predarea este făcută doar cu acordul părinților.

Citește și: Când vorbești despre sex cu copilul tău?

„Ne deranjează «sexuală» și am schimbat cu sănătate, dar vorbim de boli sexuale. În ultimele minute, în acea Comisiei de Muncă și în cea Juridică s-au votat niște amendamente care, până la urmă, aduc atingere accesului la educație pentru sănătate copiilor noștri.

Sintagma «educație sexuală» de care s-au împiedicat foarte mulți exista din 2004. Ce am propus în legea 45, care a fost modificată prin acest articol, a fost doar o precizare clară: cel puțin două sesiuni de informare pentru copiii noștri. Acum, și cele două sesiuni minime, «sistematic» înseamnă mai deloc, exact ce s-a făcut și până la momentul de față, pentru că doar 10% din copiii României au acces la acest opțional, care are o programă aprobată de Ministerul Educației și toate minciunile și falsurile care circulă pe internet trebuie demontate aici de la tribuna Parlamentului.

Prezența semnăturii părinților va îngreuna accesul copiilor la educație, pentru că, de multe ori, știm foarte bine, să obținem semnătura părinților este foarte greu, mai ales cei care sunt plecați la muncă prin Europa, mulți nu sunt acasă alături de copiii lor, nu au capacități psiho-pedagogice ca să înțeleagă necesitatea unor informații legate de prevenirea bolilor sexuale, a sarcinilor accidentale, a traficului de minori, a agresiunilor. Semnătura părinților este o dovadă de birocrație suplimentară. Mulți copii din familii sunt agresați, există incest în familii. Sunt foarte multe cazuri. Suntem pe locul I din Europa cu 18.000 de mame adolescente minore. Eu nu cred că este un lucru de laudă”, a spus deputatul USR, Cristina Iurișniți, inițiatoarea legii care este în vigoare privind educația sexuală, potrivit digi24.ro.

sursa foto 123rf.com

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau