Epidemiile in comunitatile de copii

Nu exista familie cu prichindel inregimentat la gradinita care sa nu se planga de repetatele infectii respiratorii ale copilului. Sau de binecunoscutele boli ale copilariei. Iti vom prezenta in cele ce urmeaza cele mai frecvente afectiuni ale puiului tau si cum il poti feri de ele.
 

As vrea sa reamintesc de la inceput mamicilor si bunicilor ca nu protejeaza copilul de infectiile respiratorii infofolindu-l, punandu-i doua caciuli deodata si tinandu-l intr-o camera neaerisita, sa nu se faca frig!

Acestea sunt boli contagioase pe care le contracteaza de la o alta persoana bolnava sau prin intermediul obiectelor contaminate.

Vom povesti in cateva randuri despre cele mai frecvente infectii respiratorii ale copiilor, despre simpla raceala si despre gripa, totul asezonat cu cateva sfaturi utile. In orice caz, acest articol nu substituie vizita la medicul pediatru.

Infectiile respiratorii
Acestea pot afecta caile respiratorii superioare: rinite, faringite, amigdalite, adenoidite, otite, epiglotite sau pe cele inferioare: laringite, traheite, bronsite, bronsiolite, pneumonii.

De cele mai multe ori, afecteaza mai multe segmente ale cailor respiratorii si de aceea vei auzi diagnostice ca faringo-amigdalita, rino-faringita, larigo-traheita etc. Pana la sase luni copilul este protejat de anticorpi de la mama si abia de la varsta de doi ani se poate vorbi de un sistem imunitar suficient de matur pentru a asigura o protectie eficienta copilului.

De aceea, din punct de vedere imunologic, cea mai proasta perioada este intre sase luni si doi ani, cand incidenta infectiilor respiratorii este deosebit de crescuta.

La varsta gradinitei frecventa episoadelor e ceva mai redusa (sapte-opt/an), ajungand sa faca la varsta scolara in medie trei-sase infectii de cai respiratorii superioare pe an.

Pentru a putea lupta cu rezultate cat mai bune impotriva frecventei crescute a infectiilor respiratorii la copiii cu o stare buna de sanatate, cu o crestere si dezvoltare bune, cu o recuperare normala dupa boala, cercetatorii au incercat sa afle care sunt cauzele.

In studiile realizate s-au avut in vedere factorii de mediu: ingrijirea in centre de zi/apartenenta la o comunitate de copii (crese, gradinite, scoli), poluarea, durata alaptarii la san, parinti fumatori, deficitul de vitamina A sau factori care tin de gazda: varsta si sexul copilului, susceptibilitate genetica (mostenita), deficite imunologice minime, anumite modificari ale mucoasei respiratorii (diskinezia cililor), refluxul gastroesofagian, factori de stres psihosociali etc.

Fiecare din acesti factori are o contributie, mai mica sau mai mare, la vulnerabilitatea copiilor in fata infectiilor respiratorii – cu atat mai mult cu cat se pot cumula, dar nici unuia nu i s-a putut atribui un rol determinat.

Ce sunt virusurile?

Sunt microorganisme parazitare ce nu pot supravietui si nu se pot inmulti fara o celula-gazda; sunt inferioare bacteriilor din punct de vedere al complexitatii structurale dar si al dimensiunii, fiind de 10-100 ori mai mici. Un lucru important pe care trebuie sa-l stii e ca virusurile sunt insensibile la antibiotice. Numai bacteriile pot fi omorate sau oprite din multiplicare de catre aceste medicamente. Copilul tau are numeroase infectii respiratorii cata vreme este intr-o comunitate: poate face o raceala dupa alta, venind in contact cu virusuri diferite.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton