„Este al meu!”

Cel mai bun prieten al unui copil se transforma in inamic imediat ce a atins o jucarie preferata.

De mici, copiii incep sa-si stabileasca limitele teritoriale. Cand ei se bat, isi definesc de fapt ierarhia: cine e seful, cine e adjunctul etc. Simtul posesiunii apare in primele luni de la nastere.

Bebelusul stie ca are anumite „drepturi de proprietate: biberonul, suzeta, caruciorul si asa mai departe.

La acea varsta nu stie sa le deosebeasca pe ale lui de cele ale altora si de multe ori veti vedea un copil mic revendicand un obiect care nu-i apartine, tocmai pentru ca i se pare identic cu al lui.

De ce fac asa
La patru-cinci ani se incaiera din cauza unui jucarii, pentru ca nu stiu sa-si rezolve altfel conflictele si nici nu au invatat, ca oamenii mari, sa-si stapaneasca resentimentele.

Si in timp ce adultii nu pot bate pe toti cei care nu le plac, copiilor nu li se pare nimic gresit.

Conflictele se isca din senin si de-abia ce s-a solutionat unul, la cateva minute se pot certa pe alta jucarie. La varsta aceasta este normal ca momentele de pace si razboi sa alterneze des.

Lauda-l cand se joaca frumos si nu reactiona exagerat daca mai are cate o disputa. De cele mai multe ori, copiii o rezolva singuri.

Strategia ta
– Este bine sa-ti lasi copilul sa-si rezolve singur problemele. Nu trebuie sa intervii, decat daca poate fi ranit sau loveste el. Cei mai multi copii cer ajutorul mamei sau al tatalui la cea mai mica disputa. Este o forma de para si, daca o incurajezi, copilul va avea probleme mai tarziu, fiindca nimanui nu-i plac paraciosii.

– Daca micutul tau este gazda, poti preveni micile dispute ascunzandu-i jucaria favorita, inainte de venirea musafirilor. Nu e frumos, dar e mai sigur.

– Cand mergeti voi in vizita, aminteste-i care sunt regulile si cat de bine s-a inteles cu prietenul lui data trecuta, cand s-au jucat.

Invata-l sa imparta.
Spune-i ca si oamenii mari fac la fel. Da-i tu primul exemplu.

DA
– Ofera, cand copilul te vede, ceva din mancarea ta altcuiva (aici e punctul lor cel mai sensibil). Daca e ciocolata sau ceva ce el nu imparte, cu atat mai bine!
– Invata-l sa negocieze. Spune-i ca se pot juca pe rand cu aceeasi jucarie si desemneaza un arbitru neutru. Daca stiu ceasul, arata-le ca au cinci minute.

NU
– Evita sa-l scoti in lume sau sa primiti musafiri cand copilul este obosit. Nu-l suprasolicita, pentru ca, la oboseala, regulile normale nu se mai aplica.
– Daca doi copii nu se inteleg cu niciun chip, nu forta relatia, chiar daca inamicul e copilul celei mai bune prietene. Nici tie nu iti plac chiar toti oamenii.

Consultant: Cristiana Haica, Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton