Este bine sa iti lasi copilul sa se joace cu masinute? Raspunsul specialistilor

Joaca are un rol esential in dezvoltarea copiilor. Vestea buna este ca micutii nostri nu au nevoie de jucarii foarte elaborate pentru a beneficia de toate avantajele pe care le aduce o ora de joaca. Adeseori, parintii cred ca micutii lor au nevoie de jucarii special create pentru a le stimula creativitatea, imaginea sau dexteritatea. Expertii sunt însă de alta parere. Copiii invata enorm si atunci cand imping masinute si isi construiesc orasele, garaje si parcari.

Profesorul Jeffrey Goldstein, psiholog pentru copii la Universitatea din Utrecht, spune ca „nicio alta activitate nu dezvolta copiilor limbajul, orientarea in spatiu, abilitatile de comunicare si de socializare pe termen lung asa cum o face joaca, in special cea cu masinute'. Psihologul spune ca cei mici isi creeaza diferite scenarii, variaza modelele de joaca si isi dezvolta astfel si functiile motorii: „Cand ii vezi ca imping masinutele de ici pana colo, acesta este un bun exemplu al dezvoltarii motorii. Modul in care ei variaza scenariile pe care si le imagineaza le mentine interesul si ii ajuta sa isi dezvolte si alte abilitati'.

Iata care sunt principalele abilitati la care se refera psihologul:

Invatarea unor noi concepte

Cele mai multe astfel de masinute pentru copii vin acum cu tot felul de circuite sau seturi de constructie care ii ajuta pe cei mici sa invete noi concepte si sa se familiarizeze cu ele. De exemplu, ei afla cum sa respecte un set de instructiuni pentru a obtine rezultatul la care se asteapta, cum sa uneasca piesele intre ele pentru a forma un circuit functional, detalii legate de mecanica dupa care functioneaza masinutele. În plus, acele jucarii teleghidate ii ajuta pe copii sa isi exerseze dexteritatea in manevrarea lor, sa isi coordoneze miscarile si sa isi imbunatateasca orientarea in spatiu.

Devoltarea abilitatilor cognitive

Copiii invata relatii de tip cauza-efect din jocul cu masinutele. De exemplu, atunci cand o masinuta urcata pe o rampa aluneca pana jos sau cand se rastoarna atunci cand o imping cu viteza.

Coordonarea functiilor motorii

Pentru copiii cu varste de pana la trei ani, jocul cu o masinuta inseamna intarirea coordonarii dintre maini si privire, imbunatarirea dexteritatii si imbunatatirea mobilitatii. Un copil care se urca intr-o masinuta de jucarie dotata cu volan isi va exersa, de asemenea, atentia distributiva si va capata dexteritate in folosirea ambelor maini simultan.

Deprinderea unui vocabular mai larg

Atunci cand se joaca, cei mici invata sa dea diferite denumiri partilor componente ale masinutelor. Ulterior, cand invata cuvintele corecte pentru denumirea partilor din care este alcatuita o masina, ei vor face asocierile mult mai usor, iar capacitatea lor de intelegere a modului in care functioneaza lucrurile va fi mai mare.

Imbunatatirea abilitatilor de socializare

Atunci cand mai multi copii aleg sa se joace cu masinutele, ei invata sa socializeze, atat verbal, cat si non-verbal. Acest lucru le poate fi de mare ajutor in special mai tarziu, cand intra in comunitati si interactioneaza cu mai multi copii de varsta lor.

„Prin aceasta joaca, cei mici invata sa coopereze unul cu celalalt, sa faca si compromisuri sau sa isi uneasca fortele pentru un obiectiv comun. Vedem cum dispar barierele de limba, de gen sau de varsta intre copiii care se joaca impreuna', spune Connel Boyle, directorul Neroche Community Primary School, din Somerset, citat de The Telegraph.

Sursa foto: Shutterstock/Copyright: VGstockstudio


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau