Este maternitatea pentru tine?

Pentru unele femei aceasta este cea mai simpla intrebare posibila – intotdeuna si-au dorit copii si s-au vizualizat in postura de mama.

Alte femei insa cocheteaza cu ideea ani de zile pana decid daca sa aiba sau nu copii.
Fie ca stii deja ce vrei, fie ca esti indecisa, urmatoarele randuri te vor ajuta sa constientizezi ce inseamna cu adevarat viata de mama.

Decizia de a deveni parinte este una importanta si nu ar trebui luata in graba.
A fi parinte este cel mai important lucru pe care il vei face, pentru ca esti responsabila pentru viata unei alte persoane (sau a mai multora, dupa caz).

Viata de parinte este plina de satisfactii, dar este in acelasi timp si o munca foarte grea, care te solicita full-time.

Este greu pentru ca solicitarile asupra timpului si energiei tale vor fi foarte mari, cu cateva pauze foarte scurte pentru a-ti reincarca bateriile, este greu pentru ca greselile pe care le faci – pentru ca vei face – ii vor afecta pe cei pe care ii iubesti cel mai mult – copii.

A avea un copil este o schimbare majora in viata ta si, pentru ca mama este cea care are grija de copil mai mult decat tata, aceasta schimbare va afecta in special viata femeilor si intr-o masura mai mica pe cea a barbatilor.

Desi barbatii se implica din ce in ce mai mult in viata copiilor lor, treburile gospodaresti (gatit, spalat, curatenie) vor cadea in mare parte tot pe umerii femeii.

In societatea moderna, atat barbatii cat si femeile vor trebui sa faca anumite compromisuri la venirea pe lume a copilului, femeile fiind nevoite sa aleaga rolul de mamica in detrimentul carierei, iar barbatii fiind nevoiti sa aleaga munca in defavoarea rolului de parinte si ca atare sa petreaca mai putin timp alaturi de familie.

Vedem peste tot in filme sau in reclame familii fericite si ni se pare ca este foarte usor sa fii parinte. Vedem pe stada mamici impingand carucioare si ne gandim ca daca ele pot, putem si noi, ca nu este asa de greu.

Insa ceea ce vedem sunt doar lucrurile de suprafata, nu vedem in adancime. Reclamele sunt o forma de persuasiune, trebuie sa arate frumos, pentru a convinge cumparatorul, iar mamica ce impinge caruciorul pe strada poate n-a dormit decat doua ore in noptea ce a trecut.

Inainte de a concepe trebuie sa te gandesti serios cum va afecta copilul programul tau zilnic, daca esti dispusa sa ti-l schimbi si, mai ales, sa-ti asumi marea responsabilitate de a fi mamica, cu tot ceea ce presupune aceasta, adica:

-noua luni de greturi, ameteli si picioare umflate
-nopti nedormite pentru ca micutul are colici
-serile in doi vor fi inlocuite cu serile in care va trebui sa te joci cu cel mic, sa-l ajuti la lectii
-weekendurile in care plecai numai tu cu partenerul cu cortul in varful muntelui vor fi inlocuite de weekendurile la hotel, cu caruciorul in portbagaj si biberoanele in geanta.

Maternitatea nu este pentru oricine, dar femeile care aleg sa fie mame vor trai momente si sentimente inedite si inexplicabile in cuvinte.

Text: arhiva Edipresse, Foto: Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Contraceptie si planning