Esti predispusa la depresia post-partum?

Aducerea pe lume a unui copil! Ne asteptam sa fie o sursa de bucurie si, uneori, chiar asa este. Ca proaspata mamica, poti insa sa te simti departe de aceste sentimente… Asta daca suferi de depresie post-partum.

Depresia post-partum este o tulburare depresiva non-psihotica, de intensitate moderata spre medie, care apare in primul an dupa nastere.

Este important sa nu fie confundata cu depresia postnatala, cu starea de baby blues, care este mult mai des intalnita si considerata aproape normala. La doua – trei zile dupa nastere, mai mult de jumatate din femei experimenteaza o stare de tristete.

In aceasta perioada, te poti simti vulnerabila, impresionabila, gata sa izbucnesti in lacrimi pentru motive ce pot parea celorlalti caraghioase, ai insomnii – chiar daca bebelusul doarme linistit – si nu ai pofta de mancare.

Jocul de-a v-ati ascunselea cu sentimentele negative si starile depresive poate fi daunator atat mamei cat si copilului.

Daca ai nascut de curand si vrei sa afli daca starile tale necesita sprijin de specialitate, raspunde intrebarilor din test, alegand variantele care sunt cel mai aproape de ceea ce simti, nu numai acum, dar si in ultimele sapte zile.

Tratamentul depresiei post-partum
Depresia postnatala nu este doar o stare neplacuta, ea este o situatie care poate genera probleme atat tie, cat si copilului tau. De aceea, ea trebuie prevenita sau tratata din timp ca sa nu impieteze asupra vietii tale de familie si a relatiei tale cu copilul.

Cel mai eficient tratament al depresiei post-partum este o combinatie de sprijin si sfaturi practice de ingrijire a copilului, consiliere sau psihoterapie si, numai in cazuri severe, administrarea antidepresivelor. Consilierea si psihoterapia iti ofera posibilitatea de a cunoaste factorii care au dus la dezvoltarea depresiei, precum si calea de a schimba felul in care te simti.

Metode de prevenire a depresiei post-partum

  1. Ar fi bine sa gasesti pe cineva cu care sa stai de vorba despre problemele tale, despre cresterea si ingrijirea copilului, despre sanatatea lui si despre sanatatea ta. Este important sa gasesti un ascultator empatic, cineva care sa nu te judece, care sa te ajute sa-ti exprimi sentimentele si sa te faca sa te simti inteleasa.
     
  2. Intalneste-te cu alte mamici. In parc, cand plimbi copilul, incearca sa te imprietenesti cu femei care au copii de aceeasi varsta sau mai mari decat al tau. Din cercul tau de prietene sau cunostinte care au copii, alege cateva cu care sa ai un program comun. Este important sa capeti suport emotional, dar si practic, din partea altor femei care au trait aceeasi experienta ca si tine. Te pot ajuta sa te afirmi in noul tau rol de mama.
     
  3. Nu uita sa ai grija de tine! Oboseala te face sa nu mai gatesti si pentru tine. Lipsa apetitului si dorinta de a slabi te pot face sa fii prost hranita; asta nu-ti face bine nici tie, nici bebelusului, mai ales daca alaptezi. Esti in pericol sa ai carente de vitamina B, calciu si magneziu.
     
  4. Lipsa de somn si anxietatea fac lucrurile si mai dificile. Activitatea fizica este un foarte bun antidepresiv! Incearca orice iti face placere, danseaza, mergi la cursuri de yoga, la ore de gimnastica sau alearga prin parc cand iti plimbi copilul.
     
  5. Invata sa te relaxezi! Foloseste din timpul de somn al copilului pentru lucruri numai pentru tine. E bine sa-ti refaci resursele energetice si sa respecti si nevoile tale ca sa le poti implini pe ale copilului tau. Terapiile alternative sunt o solutie. Homeopatia, fitoterapia pot fi de folos.

Text: Psiholog Gratiela Sion; Foto: Dreamstime.

.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Recuperare