Esti pregatita pentru rolul de mamica?

5. Prima baie – o proba cu obstacole. Prima baie se face dupa caderea bontului ombilical. Pana atunci, spala copilul cu un burete inmuiat in apa si sapun. Probabil ca, de teama, ai tendinta sa amani aceasta prima baie. Ei bine, copilului ii va placea cu siguranta baia, pentru ca in viata intrauterina a stat tot in mediu lichid.

Ca sa nu raceasca, aseaza cadita intr-o incapere incalzita si pune-i apa de 37º (probeaz-o cu cotul, sa fie calda). Iar indemanarea se castiga in timp. Ca sa-ti fie mai usor, pune un prosop sau scutec pe fundul caditei. Tine copilul pe antebratul stang, sustinandu-i capsorul cu bratul indoit, iar funduletul – cu mana.

Trei minute sunt suficiente pentru baie. Nu e nevoie sa-l speli zilnic pe cap! Dupa baie, daca vrei, poti sa-l masezi cu ulei. In niciun caz nu folosi talc, care, in combinasie cu umezeala, poate rani pielea fina a bebelusului.

6. Nu uita de plimbarea zilnica. Una din grijile proaspetelor mamici este de a nu-si imbolnavi bebelusul. De aceea, il infofolesc peste masura si nu-l scot la plimbare iarna – lucru, evident, gresit.

Daca temperatura de afara trece de 10°C si nu bate vantul, un copil sanatos, de peste patru kilograme, trebuie scos la plimbare. Iar vara, cand tu umbli in rochie cu bretele, pe copil sa nu-l imbraci in costumas cu caciulita.

7. Timp pentru tine. Deseori, tinerele mame se dedica micutului 24 de ore din 24, neglijandu-se pe ele. Consecinsa: in scurta vreme se vor simti epuizate si frustrate, ceea ce nu e bine nici pentru ele, nici pentru copil. Ideal este ca atunci cand micutul doarme sau se joaca singur, sa faci ceva care te binedispune: sa-ti ingrijesti manichiura, sa citesti sau, pur si simplu, sa dormi.

8. Increde-te in instinctul tau.
Prietena ta isi va spune ceva, mama – altceva, soacra le va contrazice pe amandoua, iar in carti vei gasi alte sfaturi. Daca esti la primul copil, vei fi debusolata si nu vei sti pe cine sa asculti. Ca atare, este foarte important sa-ti cunosti cat mai repede si mai bine copilul, ca sa poti intelege ce are si sa te poti increde in instinctul tau.

9. Medicul pediatru – esensial in primii ani. Chiar daca nu stai prea bine cu banii sau nu esti genul care sa se duca toata ziua la doctor, in privinta pediatrului ar trebui sa gandesti altfel. Alege cu grija medicul care-ti va ingriji copilul.
Exista o sumedenie de pediatri, dar nu toti la fel de competenti.

De regula, un pediatru bun lucreaza intr-o clinica universitara, nu este nici extrem de tanar, nici pensionar (adica imbina entuziasmul cu experienta), e o persoana comunicativa, careia indraznesti sa-i pui tot felul de intrebari si pe care te incumeti sa-l suni si la miezul noptii, daca situatia o cere. Ideal ar fi sa ti-l fi recomandat cineva.

Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie