Ești supraponderală. Cum rămâi gravidă?

Ești o femeie frumoasă, cu o greutate peste medie, și tot ce ți-ai dori este să rămâi însărcinată. Te-ai întrebat poate dacă supraponderabilitatea reduce șansele de a avea un copil. Iată, pas cu pas, câteva strategii care să te ajute să nu ai probleme de concepție.

Pune-ți întrebări
Un prim pas este să-ți evaluezi sincer starea de sănătate. Ai tensiune arterială mare? Ai diabet zaharat? Există un istoric familial pentru orice alte boli? Ești o persoană activă? Odată ce ai răspuns la acest întrebări privind starea generală de sănătate, realizează un bilanț și asupra fertilității. Câți ani ai? Ai cicluri menstruale regulate? Ai alte probleme diagnosticate care ar putea afecta fertilitatea?

Consultă medicul
Cea mai potrivită persoană care te poate ajuta să interpretezi răspunsurile la toate întrebările de mai sus este medicul tău. Du-te la consultație pregătită să ai o discuție sinceră în ceea ce privește greutatea ta și să auzi că pierderea în greutate ar fi o idee foarte bună. Doctorul tău ar trebui să fie în măsură să-ți sugereze o cale sănătoasă pe care s-o urmezi pentru a pierde în greutate, eventual să te îndrume către un nutriționist pentru a pune la punct strategia potrivită.

Teste pentru depistarea diabetului zaharat
În funcție de starea ta de sănătate, medicul îți poate sugera să efectuezi teste pentru diabet de tip 2. Femeile care încep sarcina nedepistate, cu nivel ridicat de zahăr în sânge, riscă malformații congenitale ale fătului și avort spontan. Dacă rezultatele indică diabet, trebuie să te asiguri că nivelul de zahăr din sânge va fi ținut sub control înainte de a încerca să concepi.

Cunoaște-ți  IMC-ul
Indicele de masă corporală (IMC) trebuie, de asemenea, ținut în centrul atenției în timpul preconcepției deoarece femeile cu IMC=30 sau mai mare pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta diabet gestațional, hipertensiune gestațională, precum și alte probleme de sănătate în timpul sarcinii. Unele studii sugerează că, indiferent de cât de multe puncte ai peste IMC normal, pierderea în greutate chiar și înainte de a concepe poate reduce dramatic șansele de complicații.

Dietă ordonată
O dietă drastică rareori dă rezultate și când vine vorba de planificarea sarcinii, o pierdere rapidă în greutate poate avea efecte negative asupra sănătății tale și a fertilității. Dacă e în interesul tău să piezi câteva kilograme, ia-o, nu ca pe o pedeapsă, ci ca pe un pas mai aproape de a avea un copil sănătos. Urmează o dietă cu multe fructe, legume, cereale integrale, hrănitoare și proteine ​​slabe, și zilnic câte o vitamină prenatală, inclusiv 400 mcg de acid folic.

Urmărește menstruațiile
Prea mult țesut adipos poate deranja echilibrul hormonal al organismului și perturba ovulația normală. Ovulația neregulată sau lipsa ovulației sunt două cauze principale ale problemelor de fertilitate în rândul femeilor plinuțe. Medicul îți poate cere să-ți urmărești regularitatea mentruațiilor.

Cunoaște-ți forma corpului
Femeile care au corpul în formă de pară poartă excesul de greutate pe coapse și șolduri. Cele cu formă de măr au tendința de a acumula excesul de greutate în zona de mijloc, în special la burtă. Grăsimea viscerală denotă un dezechilibru hormonal al estrogenului. Prea mult estrogen poate avea un impact negativ asupra fertilității.

Exerciții fizice
Nu numai că ajută la accelerarea pierderii în greutate, dar exerciții fizice regulate sunt un mod natural de a păstra hormonii corpului tău în echilibru. Încearcă să adaugi măcar 30 de minute de activitate fizică în programul tă de zi cu zi. Alege mersul pe jos, înotul, mersul pe bicicletă sau altă activitate care-ți place. Dacă nu ai făcut asta în mod regulat și înainte începe cu 10-15 minute de mers pe jos de câteva ori pe săptămână și mărește durata și frecvența pe măsură ce rezistența ți se îmbunătățește.

Cere ajutor
Dacă luni de încercări nu au adus ca rezultat o sarcină, reprogramează-te la medic. Adună informații despre ciclul lunar, despre boli recente sau probleme medicale, despre evenimente stresante de viață, despre creșterea în greutate (sau pierderea rapidă în greutate) ori alte modificări semnificative. Ți se vor putea solicita infomații suplimentare cu privire la schimbări ale mucusului cervical pe parcursul ciclului și modificări ale temperaturii bazale. În funcție de toate aceste rezultate s-ar putea să ți se recomande o evaluare suplimentară de către un specialist în fertilitate.

Măsuri chirurgicale de pierdere în greutate
Sunt măsuri drastice, dar unele studii arată că pierderea în greutate în urma unei operații de bypass gastric poate relansa ovulația la femeile la care problemele de fertilitate sunt legate de greutate. Dar nu este o soluție miraculoasă, întrucât vei fi nevoită să aștepti apoi 18 luni înainte de o nouă încecare de a concepe. A rămâne însărcinată în perioada imediat următoare unei astfel de intervenții poate supune mama și fatul unui risc de malnutriție.

Soțul/partenerul pe cântar
Se pară că și bărbații supraponderali au un risc mai mare în ceea ce privește producția de spermă și infertilitatea. Conform cel puțin unui studiu, bărbații obezi, mai ales cei care au diabet zaharat de tip II, au șanse la un nivel scăzut de testosteron, o componentă cheie în producția de spermă. Alte studii arată că bărbaților care au pierdut semnificat în greutate li s-au îmbunătațit funcțiile sexuale. El e gata de diată? Până la urmă, să slăbiți amândoi poate fi distractiv, incitant și vă puteți susține reciproc și motiva în acest sens.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton