Eu si mama asa ne ingrijim

Cel putin intr-o privinta, viitoarele mamici si bebelusii se aseamana: pielea lor este la fel de sensibila si are nevoie de ingrijire speciala.

In afara de momentul nasterii si potentiale probleme legate de evolutia sarcinii si sanatatea bebelusului, cele mai multe dintre femeile insarcinate se tem foarte tare de vergeturi. Momentul aparitiei primei dungi vinetii pe abdomen, coapse, sani sau fund provoaca o adevarata drama. „Imi vor aparea sau nu? Si daca da, cand? Si pot face ceva?. Vestea proasta este ca, odata aparute, vergeturile nu pot disparea, cel mult se pot atenua, folosind produse specifice. Vestea buna este ca poti lua cateva masuri pentru a le preveni.

Controlul greutatii este extrem de important – o burtica prea „expandata supune pielea la o prea mare tensiune.

Este recomandata folosirea produselor specifice pentru sarcina (creme si lotiuni antivergeturi care sa contina vitamina E, esentiala pentru hidratarea si mentinerea elasticitatii pielii). Tratamentele pe baza de vitamina A (interzise in timpul sarcinii!) si operatiile cu laser sunt doua posibile solutii odata ce vergeturile au aparut, insa, evident, este de preferat sa nu ajungem acolo.

90% dintre viitoarele mamici se confrunta cu aparitia vergeturilor pe abdomen, coapse sau sani. Prea multe kilograme in plus, furtunile hormonale si, nu in ultimul rand, genetica reprezinta factorii vinovati pentru aparitia lor.

Mamicile incepatoare se tem de iritatia de scutec, dar ce nu stiu este ca problema apare (chiar in conditiile respectarii masurilor de igiena) in special dupa primele 4 luni de viata, odata cu diversificarea, cand urina si scaunele devin mai acide. Mai mult, ea se poate accentua dupa primele 8-10 luni de viata, daca, de exemplu, cel mic a urmat un tratament cu antibiotice, sau in perioada eruptiei dentare.

Ce poti face pentru a preveni sau diminua aparitia iritatiilor? Schimba des scutecul, spaland si funduletul (cu apa si sapun) dupa fiecare scaun, aplica la primul semn de inrosire o crema anti-iritatii (in strat subtire).

Daca pielea este deja iritata, cere sfatul pediatrului, care va recomanda, cel mai probabil, sa aplici, pe durata scurta, o crema cu oxid de zinc. Foloseste produse cosmetice concepute special pentru cei mici, si chiar si atunci, nu face abuz de ele, incearca sa lasi pielea sa respire, pe cat posibil. Pastreaza temperatura moderata in casa (21 de grade Celsius) si nu incalzi peste masura apa de baita. Imbraca-l pe cel mic in materiale naturale si in straturi, astfel incat sa nu se supraincalzeasca. Copiii mici nu au bine reglat „termostatul, iar glan­dele sudoripare nu le functioneaza la capacitate maxima, de aici si aparitia imediata a iritatiilor in caz de supraincalzire.

Stii ca exista o diferenta intre hranire si hidratare?

Pielea unui bebelus, de exemplu, este bine hidratata si hranita din perioada intrauterina, insa nivelul de hidratare scade pe masura ce „im­batranim (termen care poate parea impropriu cand vorbim despre copii mici). Aici intervin produsele hidratante care, practic, cresc nivelul de apa din celule. Poate ti s-a intamplat sa folosesti creme hidratante care sa nu functioneze, pielea sa-ti ramana uscata –  si asta pentru ca pielea ta functiona deja pe cote de avarie. In lipsa unei hidratari interne corecte, nicio crema hidratanta, oricat de buna ar fi, nu va avea efectul scontat.

Text: Arhiva Edipresse; Foto: HEPTA.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton