Evita sa ajungi la Urgenta

Daca as fi avut mai multa grija – este replica plina de regrete a parintilor care in fiecare an ajung cu copiii la Urgenta.

Cate ceva despre cele mai frecvente pericole, masuri de prim-ajutor si interdictii in caz de urgenta:

Geamurile inchise
In fiecare an, in Statele Unite, 4.700 de copii mici sunt internati la Urgenta dupa ce au cazut de la fe­reastra – de cele mai multe ori din propria casa. In lipsa unor statistici la fel de oficiale, putem estima doar numarul copiilor care au aceeasi soarta in Romania.

Imi amintesc cum, atunci cand aveam cinci-sase ani, am surprins-o pe mama cu o privire ingrozita pe fata – asista neputincioasa la caderea in gol a unui copil vecin de la etajul opt!

Nu stiu prin ce minune a supravietuit, dar a avut nevoie de zeci de ope­ratii pentru a putea func­tiona aproape normal si tin minte ca ceilalti copii erau ingroziti sa-l intalneasca pe Mugurel, despre care se stia ca are numeroase tije metalice in corpul deformat de cadere.

Luati foarte in serios acest risc – puneti sisteme speciale de protectie la ferestre, nu lasati niciodata copiii singuri intr-o camera cu geamul deschis.

In masina
Se vorbeste mult despre scaunele de masina si necesitatea instalarii lor corecte, pentru a preveni ranile in caz de accident, dar prea putin se vor­beste despre riscu­rile la care pa­rintii isi supun copiii atunci cand ii lasa in masina, nesupra­ve­gheati.

150 de copii cu varste mai mici de trei ani au murit in ultimii 10 ani in Statele Unite din cauza hipotermiei, dupa ce ai fost lasati cateva minute in masina de catre parintii plecati sa faca niste cumparaturi.

85% dintre scaunele de masina nu sunt instalate bine sau copiilor nu li se pune si centura cu care sunt prevazute.

Vara, la fel, pericolul este mare – o masina se poate supraincalzi, in lipsa ventilatiei, la peste 60 de grade in mai putin de jumatate de ora, aceasta caldura fiind fatala pentru un bebelus.

De asemenea, nu lasati copiii sa se joace in masina parcata in curte (in cazul in care stati la casa). O serie de accidente se pot petrece, mai ales daca aveti proasta inspiratie sa lasati cheile in contact, gandindu-va ca cel mic nu are cum sa ajunga la ambreiaj.

S-au inregistrat o multime de cazuri cand, pe poarta deschisa, masi­na fara frana de mana trasa a luat-o la vale, direct in mij­locul drumului.

Pericol de sufocare
Este un motiv pentru care pe anumite jucarii scrie – micut, ce-i drept! – Interzis copiilor sub trei ani, contine parti mici, detasa­bile. Copiii mici sunt in pericol de moarte – la propriu – din cauza inge­rarii de corpuri straine.

In materialul anterior, iti poves­team despre o tuse care, acompaniata de alte simptome, este semn ca cel mic a inghitit un obiect care ii obstructioneaza cai­le respiratorii.

In lipsa unor masuri de urgenta, aceas­ta poate fi cauza decesului pentru un copil sub trei ani. Cum poti preveni accidentele? In primul rand, cumparandu-i numai juca­riile adecvate varstei si de cea mai buna calitatate.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau