Exista o perioada ideala pentru a ramane insarcinata?

Sunt putine cuplurile care simt ca au atins perioada perfecta pentru a face un copil.
Totusi, cum decizi cand e momentul oportun?

Momentul potrivit depinde de ce este important in viata pentru tine. Daca tu si partenerul tau simtiti ca cel mai bun moment pentru a avea un copil este cand sunteti tineri si plini de energie, atunci acela este cel mai bun moment pentru voi.

Dar daca va ingrijoreaza stabilitatea financiara, cariera sau lipsa unei locuinte, atunci va trebui sa asteptati pana situatia se va imbunatati.

Desi poate nu vei avea niciodata suficienti bani sa-i oferi copilului tau tot ce vrei, iar un copil nu se va supara daca nu are intotdeauna cea mai moderna aparatura si imbracaminte, totusi situatia financiara nu este de neglijat atunci cand vrei sa faci un copil.

Deci, daca nu simti ca ar trebui sa faci acest pas, nu-l face pana cand nu esti complet sigura ca este momentul oportun pentru un nou membru in familie.

Va trebui sa te gandesti si la cariera, astfel incat sarcina si bebelusul sa nu intervina in planurile tale de avansare in cariera.

Varsta conteaza?
Multe cupluri de 20 de ani nu se simt destul de pregatiti pentru un copil, ei insisi fiind niste copii.
Un cuplu mai matur, in jurul varstei de 30 de ani, se va gandi mai serios la perspectiva de a avea urmasi, in special si pentru ca deja la aceasta varsta siguranta financiara si a locuintei este stabila pentru majoritatea dintre ei.

A fi insarcinata la 30, 40 de ani nu este nimic iesit din comun. Tot ce conteaza este ca starea ta de sanatate sa fie foarte buna in momentul in care te decizi sa concepi un copil.

Sunt riscuri pentru parintii mai in varsta?
A concepe la o varsta mai mare de 30, 40 de ani este ceva normal in zilele noastre. Sunt anumite riscuri pentru bebelus, cum ar fi riscul mai ridicat de sindrom Down, dar si pentru mama ( de exemplu diabetul gestational).

Dar acestea pot fi descoperite din timp prin teste. De asemenea, daca si viitoarul tata este mai in varsta, exista riscul de a avea un copil autist.

O varsta mai inaintata poate aduce si probleme de fertilitate si este posibil sa nu ramai insarcinata decat dupa indelungi incercari sau dupa fertilizare in vitro.

Daca esti in dilema daca sa ai sau nu un copil, fa o lista cu avantaje si dezavantaje, raspunzand la urmatoarele intrebari si vezi de ce parte inclina balanta:

  • Va schimba un copil relatia dintre voi?
  • Care ar fi cel mai bun lucru in a avea un copil? Dar cel mai rau?
  • Cum se va schimba relatia de cuplu dupa venirea pe lume a micutului?
  • Ce sentimente ai legate de nastere? Ti-e frica de dureri, vrei sa recurgi la cezariana?
  • Ce se va intampla dupa nastere? Vei sta acasa sau vei angaja o bona si te vei intoarce la serviciu?
  • Partenerul tau te va ajuta in ingrijirea bebelusului?
  • Ti-e teama sa nu te ingrasi prea tare si sa nu mai poti da jos kilogramele in plus dupa nastere?

Text: Dana Puscoci, Foto: Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Contraceptie si planning