Exista tatal ideal?

Stii cand se simte un copil cel mai puternic? Cand el, tatal lui, il ia in brate…

Tatal personalitate
Tatal personalitate se bucura de un mare prestigiu profesional, avand o cariera de succes.

Cu cat functia sa este mai importanta si activitatea profesionala mai complexa, cu atat tatal va lipsi mai mult, fizic si afectiv, din preajma copiilor sai, influentandu-le negativ educatia.

Seriozitate si sensibilitate
Valoarea timpului petrecut de tatal-personalitate alaturi de copiii sai este mult diminuata atunci cand el rezolva diferite treburi profesionale acasa. Copiii percep in mod diferit aceasta implicare profesionala a tatalui.

O parte dintre ei incearca sa-l imite, transformandu-se, la randul lor, in copilul si adolescentul-personalitate.
O alta parte va nega aceasta conduita, se va indeparta de el si refuza sa semene cu tatal lor.

Sa stii sa spui „imi pare rau”.
Ocupandu-se de educatia copiilor, greselile parintilor sunt inevitabile. Ei trebuie sa aiba taria si forta de a recunoaste atunci cand s-au inselat asupra unei chestiuni, cand au luat o decizie eronata, cand au facut o gafa sau au fost incorecti.

„Imi pare rau” este o formula atat de simpla, dar care are efecte miraculoase. Cata siguranta, incredere si mandrie va avea un copil atunci cand tatal sau ii va cere scuze!
Nu este o dovada de slabiciune, ci de putere. Copilul va aprecia gestul si nu va ezita sa spuna simplu, la randul lui: „imi pare rau”.

Importanta contului de la banca
Tatal-personalitate le vorbeste odraslelor sale despre cat de importanti sunt banii. Micutii nu cunosc valoarea banilor, nu au inca notiunea de respect pentru munca si nu-si dau seama de efortul depus pentru a-i dobandi.

Copiii trebuie sa priceapa ca la un moment dat familia face economii, ca nu intotdeauna cumparam tot ceea ce ne dorim, ca e necesar sa selectam cu discernamant, atunci cand ne aflam in fata rafturilor pline cu marfuri dintr-un magazin.

Frica si stresul
Tatal-personalitate stie cel mai bine ce efect negativ poate avea stresul asupra evolutiei copilului. Firi foarte sensibile, copiii participa afectiv la toate schimbarile din jurul lor, fie ca sunt pozitive, fie ca sunt negative. Ce inseamna stresul pentru copii? Mai multe exemple care ii marcheaza. Este cazul elevului mutat in ultima banca, motiv de a se simti marginalizat si inferior colegilor sai.

O situatie asemanatoare apare atunci cand se schimba un profesor in timpul anului scolar, fiind inlocuit cu unul mai exigent.
Ce solutie exista pentru a preintampina astfel de stari generatoare de stres?

Primul pas trebuie sa-l faca parintii. Inconjurandu-l cu multa caldura si dragoste, ii vor acorda mai mult timp. Cand merg in fiecare dimineata la scoala, tatal si copilul discuta despre tot ce s-a intamplat in ziua anterioara, gasind impreuna solutii la problemele care apar.
Conversatiile au rolul de a-l stimula pe copil in actiunea lui de acomodare cu noua pozitie, cu noul statut.

Foto: STOCKBYTE

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii