Explicatia mamei care refuza sa-si invete copilul sa scrie si sa citeasca

O comedianta cunoscuta a creat o reala controversa in mediul virtual dupa ce a dezvaluit ca ea si sotul ei nu intentioneaza sa isi invete copilul de 5 ani sa citeasca prea curand.

Femeia a explicat intr-o postare de Facebook ce a motivat-o sa ia decizia asta, de a nu-si invata copilul sa citeasca sau sa scrie, pentru a fi pregatit cand merge la scoala:

Nu imi invat prescolarul cum sa citeasca inca.

„Nu ma intelegeti gresit, ii citim carti tot timpul. Ne-am imaginat deja in Fabrica de Ciocolata a lui Willy Wonka si am ajuns la pagina 170 din al doilea volum Harry Potter. Il invatam sa se bucure de povesti, sa se piarda in aventura personajelor.

Dar nu-l invatam inca sa citeasca. Nu inca. E ocupat sa invete multe alte lucruri acum.

Invata cum sa fie bun, cum sa isi astepte randul in parcul de distractii si cum sa nu se laude cand primeste inghetata inaintea surioarei lui.

Invata cum sa construiasca. Cu cuburi, bete, Lego, simte greutatea diferitelor materiale cu degetelele lui si analizeaza cat de solide sunt diferite structuri pe care reuseste sa le construiasca.

Invata sa faca miscare. Alearga dupa caine, se joaca leapsa, se catara in locurile de joaca, danseaza (bine!) si practica karate (slab).
Va avea nevoie de corpul lui pentru mult timp, asa ca si-l dezvolta prin activitati fizice, in loc sa stea la un birou toata ziua.

Invata cum sa aiba grija de lucrurile lui. Pe sistemul „din greseli invatam” (Doamne, cate greseli!) a luat seama ce se intampla daca lasa o carte afara in ploaie, sau o gramada de plastelina pe masa, peste noapte.

Invata ca nu e bine sa te iei la joaca agresiva cu un pechinez de 4 kg.

Invata despre ecosisteme. Se uita la gandaci, flori si observa furtuni. Ia seama cum fauna si flora din lumea in care traim sunt interdependente.

Invata cum cheia fericirii e sa te concentrezi pe ceea ce ai, decat sa te plangi toata ziua legat de ce nu ai.

Invata cum sa isi ceara scuze. Cum sa treaca peste sentimente ranite si sa empatizeze cu alti copii cand intra intr-un conflict.

Invata cum sa ierte. Sa inteleaga ca toti oamenii fac greseli si ca poate iubi alti oameni, in ciuda defectelor.

Invata lectii importante in fiecare zi, dar nu invata sa citeasca.

Si desi nu va aparea in prima zi de gradinita cu cunostinte avansate de citit, va intra in clasa cu multe altele:

  • Cu abilitatea de a incerca lucruri noi fara a fi frustrat.
  • Cu abilitatea de a isi face prieteni, desi uneori ei te pot dezamagi.
  • Cu abilitatea de a ii asculta pe ceilalti si a urma indicatii.
  • Cu abilitatea de a rezolva probleme aparute si de a se concentra pe o sarcina trasata.
  • Sunt multe alte lucruri pe care copiii le pot invata, ce nu sunt masurate de un test standardizat.

Si desi stim ca stim ca intr-o zi, orele lui vor fi pline de diftongi, triftongi si fractii, nu ne ingrijoram legat de asta azi.

Azi are lucruri mai importante de invatat.”

Decizia mamei a fost extrem de criticata, intrucat multe persoane considera ca este esential ca cei mici sa invete sa scrie si sa citeasca cat mai repede posibil, inainte de a intra in sistemul de invatamant. Acest lucru, cred alti utilizatori de Facebook, le-ar asigura un avans in fata celorlalti copii si le-ar putea garanta o evolutie scolara mai buna.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau