Face pe el noaptea

Nu te îngrijora – nu doar copilul tău se mai scapă pe el noaptea. Accidentele nocturne sunt frecvente în rândul copiilor trecuți de 4 ani.

Dacă cel mic trece printr-o asemenea perioadă, încearcă să nu reacționezi vehement. Nu este ieșit din comun ca un copil de 4-6 ani să treacă prin astfel de episoade, care sunt normale și la vârste mai mari dacă un copil trece prin evenimente stresante.

O reacție de dezgust sau de enervare a părintelui îngrunează misiunea copilului de a recăpăta controlul, iar episoadele de enurezis nu țin de voința lui, neapărat. Controlul vezicii urinare este sarcină ce ține de dezvoltarea neurologică , iar aceasta este o activitate complexă, influențată de mulți factori.

De ce udă patul?

Copilul nu poate controla semnalele biologice pe perioada somnului. Cele mai multe episoade de enurezis se petrec pe la 4 ani (și chiar la vârste mai mari), când vezica nu este pe deplin dezvoltată, iar conexiunile nervoase între vezică și creier încă nu au ajuns la maturitate. Udatul patului este influențat și de factori genetici. Studiile arată că dacă părinții au trecut prin astfel de episoade când erau mici, în 80% dintre cazuri, și copiii lor vor trece prin episoade de enurezis.

 

Este o problemă medicală?

Da, dar nu una gravă. Cea mai bună abordare este de a ignora problema, căci, cu timpul ea se va rezolva de la sine. Depinde de reacția ta ca ea să se rezolve mai repede sau să se perpetueze. Încurajează copilul, alungă-i senzația de jenă, explică-i că nu este vina lui și că foarte mulți alți copii trec prin aceleași episoade.

 

Ce mai poți face

  • Încureajează copilul să bea lichide în prima parte a zilei, nu seara.
  • Du-l la băiță chiar înainte de culcare
  • Pentru motivarea lui, marchează pe o tablă cu o steluță, bulină, față zâmbitoare etc fiecare zi în care nu a udat patul peste noapte. Dacă faci acest sistem cu titul de joculeț, și nu-l impui ca pe o presiune, el va fi foarte mândru să vadă progresele.
  • Dacă episoadele de enurezis apar brusc, ca urmare a unei schimbări semnificative în viața copilului, mergi cu el la un psiholog.
  • Dacă urinează frecvent, simte senzația de arsură, dureri abdominale sau febră, mergeți direct la medic. Poate fi vorba și despre o infecție urinară
  • Cumpără un scutec absorbant pentru pat (în magazinele pentru animale se găsesc astfel de scutece pentru cățeluși, dar ar fi indicat să faci aceste cumpărături singură, pentru ca cel mic să nu se simtă jignit de analogia cu un animăluț). Pune-l peste așternuturi – asta va reduce puțin presiunea, căci cel mic se simte vinovat când vede că tu trebuie să schimbi așternuturile în miez de noapte.
  • Asigură-i un mediu familial cald, încurajează-l și laudă-l cu privire la progresele lui, asigură-l că îl iubești și că ești mândră de el.

URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau