Familiile monoparentale ar putea fi ajutate de stat

Parintii sau tutorii ramasi singurii responsabili pentru cresterea si educarea unui copil ar putea beneficia de ajutor banesc din partea statului, in anumite conditii, se arata intr-un proiect legislativ aflat in dezbatere la Senat.

Proiectul, semnat de numerosi senatori si deputati de la diferite partide, vine ca un sprijin pentru parintii ce au in ingrijire un copil si nu se pot descurca financiar pentru a il ingriji.

Initiatorul, Petru Movila, deputat PMP, a explicat in expunerea de motive ca ar fi de preferat ca familiile monoparentale aflate in situatii finaciare precare sa fie sustinute pentru a-si creste si educa in mod corespunzator copiii, decat sa fie luate masuri precum separarea copiilor de acei parinti ce nu se pot descurca si institutionaliarea lor.

Ce se intelege prin familie monoparentala:

Persoana care se afla in una din urmatoarele situatii:

1. Este necasatorita
2. Este vaduva
3. Este divortata
4. Al carui/carei sot/sotie este declarat decedat prin hotarare judecatoreasca
5. Al carui/carei sot/sotie se afla intr-una dintre situatiile descrise in articolul 178, literele c si d ale legii 287/2009, din Codul Civil:

c) daca o persoana, fiind obligata sa lipseasca vreme indelungata de la domiciliu, nu a lasat un mandatar sau un administrator general;
d) daca o persoana a disparut fara a exista informatii despre ea si nu a lasat un mandatar sau un administrator general.

6. Al carui/carei sot/sotie este arestat/a preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile sau executa o pedeapsa cu inchisoare si nu participa la intretinerea copiilor
7. Este minor/a si intruneste una din conditiile de la punctele 1-5.
8. A fost numit tutore sau i-au fost incredintati copii in plasament si indeplineste una din conditiile prevazute la punctele 1-5
9. A implinit varsta de 18 ani si are grija de fratii minori, parintii fiind decedati, decazuti din drepturi sau arestati, neasigurand intretinerea copiilor.
10. Este bunic/a ce intretine proprii nepoti minori, parintii fiind decedati sau executa pedeaspa cu inchisoarea.

Cine ar putea beneficia de ajutorul financiar pentru familiile monoparentale

De acest ajutor ar putea beneficia familiile monoparentale al caror venit mediu net lunar nu depaseste 1.5 salarii minime brute pe tara.
Acest lucru, la ora actuala, s-ar traduce printr-un venit net de cel mult 2850 lei, valoarea salariului minim brut fiind in prezent de 1900 lei.
Pe masura ce salariul minim se modifica, si suma maxima neta a familiei monoparentale, necesara pentru ca familia sa se incadreze in conditii, ar creste raportat.

Pentru ca familiile in cauza sa beneficieze de aceasta prevedere legala, e nevoie ca acei copii aflati in intretinere, care sunt la varsta scolarizarii, sa frecventeze cursurile unei unitati de invatamant. In caz contrar, in eventualitatea absentelor nemotivate sau a abandonului scolar, ajutorul in partea statului s-ar sista.

Sursa: senat.ro


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie