Ce vindeci cu semințe de chimen

Chimen, chimion, chimăn sau secărea sunt denimirile sub care găsim condimentul-medicament, folosit pentru proprietățile sale curative, încă din cele mai vechi timpuri. Varietăți de chimen cresc spontan pe pajiștile din zonele de deal, montane și subalpine din România. Uite cum se folosește condimentul.

 

Alăptare

Chimenulul îmbunățește secreția lactată și calitatea laptelului matern. Se recomandă zilnici, pe durata alăptării, 1-3 căni de infuzie de chimen cu miere. În cazul inflamării sânilor, se pot aplica pe sâni cataplasme cu semințe de in și chimen macerate în prealabil, timp de 3-4 ore, în apă caldă.

 

Astenie

4 lingurițe de tinctură de chimen pe zi (în cure de o lună) vindecă astenia psihica și îmbunătățesc capacitatea de concentrare.

 

Colon iritabil

Dacă suferi de colon iritabil, bea zilnic 2-3 căni de infuzie de semințe de chimen, timp de 4 săptămâni. Tratamentul se poate repeta după 7 zile de pauză.

Diaree

Pulberea de semințe de chimen amestecată în proporție de 1:1 cu pulbere din frunze de mentă este un remediu excelent antidiareic și împotriva colitei de fermentație. Se iau zilnic 4-6 lingurițe din aceast amestec, timp de 1-3 săptămâni.

Halenă (respirație urât mirositoare)

Se mestecă după masă și între mese semințe de chimen, care au un miros păcut și îmbunătățesc digestia, eliminând cauzele profunde care duc la apariția halenei.

Tuse, balonări, dureri musculare

Presărați câteva semințe de chimen în mâncare sau într-o ceașcă de ceai – ele vor ameliora tusea, senzația de balonare sau durerile musculare.

foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dieta, nutritie, sport