Febra în sarcină – cât este de periculoasă?

Ai tot citit si auzit că pe parcursul celor 9 luni de sarcină e posibil să te confrunți cu grețuri, dureri de spate, urinări dese, constipație, dureri de cap, schimbări bruște de dispoziție… și te-ai pregătit sufletește pentru toate acestea. Însă atunci când își face simțită prezența și febra, intri în panică (și pe bună dreptate): cât de periculoasă este pentru sănătatea ta și a fătului?; cum o poți combate fără ajutorul medicamentelor?

În primul trimestru de sarcină, o febră scăzută (câteva grade peste normal, până în 38 °C) nu ar trebui să te îngrijoreze, însă o temperatură de peste 38,5 grade Celsius (mai ales între săptămânile 4-14) poate fi periculoasă, chiar letală pentru făt.

Studiile au arătat că, în cazul bebelușilor care au fost expuși la temperaturi ridicate în primul trimestru de sarcină (fie din cauza că mama avea febră mare, fie că făcea dușuri fierbinți sau mergea la saună), riscul de a dezvolta defecte ale tubulul neural.

Mai târziu în sarcină, când bebe este dezvoltat și nu face altceva decât să crească în greutate, febra nu mai este atât de gravă, însă tot trebuie depistată cauza și eliminată (mai ales dacă e vorba despre o infecție intrauterină).

termometru

Cum tratezi febra fără medicamente?

După ce ai consultat medicul și ai aflat că nu ai motive de îngrijorare, iată cum poți reduce febra fără ajutorul medicamentelor (nerecomandate în sarcină):

  • Bea cât mai multe lichide – fie că e vorba de ceaiuri (atenție, unele ceaiuri nu sunt recomandate in sarcină), apă plată, sucuri naturale, lapte, supe sau ciorbe, consumă-le cât mai des, pentru a preveni deshidratarea. Cu ajutorul lichidelor, corpul își va putea regla temperatura.
  • Consumă cât mai multe fructe și legume – prin conținutul ridicat de vitamine și minerale, acestea vor ajuta organismul să lupte cu febra.
  • Folosește comprese reci pe frunte, pe gât, la încheieturi, în spatele genunchilor – apa rece te va ajuta să scazi temperatura corpului în mod natural.
  • Fă cât mai des dușuri cu apă rece – îți vor scădea febra.
  • Îmbracă-te cu haine largi și subțiri (dacă este nevoie, în mai multe straturi, pentru a le putea da jos) – hainele strâmte/groase mențin temperatura corpului ridicată; cele subțiri permit corpului să elibere căldura, pentru a se putea răci.
  • Odihnește-te cât mai mult – febra obligă organismul să depună mai mult efort în lupta sa cu infecția care provoacă starea febrilă, așa că odihna este bine-venită: ea ajută organismul să se refacă, reducând în același timp febra.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton