Fericirea la puterea a treia

La fertilizare se gandise de mult, de cand a auzit ca e posibila si in Romania, ca la o ultima speranta. „Voiam aproape cu disperare un copil. Si asta nu pentru ca sa fiu si eu in randul lumii, cum se zice, ci fiindca simteam ca a fi mama era o implinire profunda a mea ca om.

Eram decisa sa incerc fertilizarea in vitro si daca nici asa nu reuseam, ne hotaraseram sa adoptam un copil. I-au zis unii si altii ca fertilizarea asta nu era nici ea chiar foarte sigura, ca e riscant, o chinuiala in plus, insa atunci cand a hotarat ca asta e calea, a hotarat si gata.

La inceput, asa cum au facut toate viitoarele mamici, s-a speriat de aparatura ciudata pe care a vazut-o acolo, la clinica „Panait Sarbu, in spatele usilor pe care scria „Departamentul de Reproducere Umana Asistata (RUA).

Aici, in laboratoarele RUA, toti medicii embriologi au masti decontaminate la nas si la gura, asa cum vezi in filmele despre NASA, si pana si o simpla apasare mai puternica a mesei sau curentul de aer produs de deschiderea usii pot modifica balantele fine de dozaj.

Auzisera si de tehnica ICSI, o alta varianta a fertilizarii in vitro, prin care spermatozoidul este „pilotat cu o camera video, asa, ca un avion, si introdus direct in interiorul ovocitului.

Este cea mai delicata parte a intregului proces. Impresia de film stiintifico-fantastic este intotdeauna dublata de lumina difuza venita numai de la ferestrele laboratorului, fiindca operatia nu se face decat dimineata, la lumina zilei.

Asta pentru ca embrionii si ovocitele sunt atat de sensibili, incat nu pot fi expusi la lumina artificiala. Apoi, insa, s-a convins ca medicii de aici stiu ce fac si ca sub mainile lor se intampla minuni ale vietii si ale sperantei de a fi.

„Am intrebat, am insistat, nu ne-am dat inapoi de la nimic. Inainte de a ne face curaj sa apelam la metoda asta, nu mai credeam, va spun sincer, decat in minuni. Parca simteam amandoi ca asta e calea cea sigura. De fapt, era singura cale.

Cel mai aproape insa le-a fost familia. Sora Alinei, Cristina, mama, soacra, Rodica, nasa lor… Si foarte multi prieteni i-au incurajat. Au strans greu banii pentru interventie, dar nu s-ar fi dat inapoi nici daca ar fi trebuit sa garanteze cu propriul apartament, pe care asa, fara copii, il considerau cumva inutil.

Alina s-a programat la clinica si a facut tot ce i s-a spus, fara sa protesteze. Au urmat luni de zile de asteptare, de credea ca nu se mai termina. Ca nu mai ajunge la soroc. Uimitor, embrionii implantati au prins din prima.

Toti, pentru ca la fertilizarea in vitro, medicii pun mai multi, ca sa fie siguri. Cand i-au spus ca va avea trei copii, era sa lesine. Intai de grija, gandindu-se „daca nu va fi sa fie nici acum?, apoi de siguranta si fericire.

„M-a costat mult lupta cu prejudecatile oamenilor
„Poate ca pretul pe care a trebuit sa il platim a fost urias. Ori poate a fost mic, aproape de nebagat in seama. Nu stiu. Acum nu mai stiu si nici nu mai conteaza. Am platit cu durerea mea si cu intimitatea distrusa, m-a costat mult lupta cu prejudecatile si poate cu rautatea oamenilor. Dar as lua-o oricand de la capat.

Da, sigur ca da, pentru Alina si pentru Catalin a existat un pret. Pretul unor lungi si chinuitoare analize, al zilelor de speranta, al curajului, al lacrimilor, al umilintei. Un pret al dragostei si al victoriei, platit pe un drum pe care, deseori, binele si raul costa la fel.

Dar acum copiii lor, fetita Alexia, baieteii Bogdan si Teodor, sunt frumosi si sanatosi. In definitiv, oricine poate spune ca asta e tot ceea ce conteaza.

„Poate ca cei care nu stiu cum este sa nu poti avea copii ar trebui sa simta cam ce am simtit eu si sa inteleaga tot ce am trait. Prima data teama, dupa aia uimire, incet-incet incredere, speranta si apoi siguranta. A urmat asteptarea infrigurata a unei «sentinte», lunile de spitalizare, apoi, in final, fericirea, ca o izbavire. O fericire la puterea a treia.

O tehnica complexa si extrem de sensibila
„Dupa o serie de teste de stimulare facute ambilor parteneri, ovulatia este declansata exact in ziua stabilita, de o injectie cu gonadotrofina chorionica umana, care se face exact la ora 23.00 si este apoi urmarita ecografic.

Alexia Maria e cea mai cuminte dintre frati si e foc de curioasa la tot ce se intampla in jurul ei. In schimb, Bogdan si Teo sunt si mancaciosi, dar si tare zgomotosi – cum deschid ochii, se pun pe cerut lapte.

Dupa 35 de ore fix, se recolteaza ovocitele direct in recipiente sterile, preincalzite la temperatura corpului, si tot atunci se recolteaza si spermatozoizii, explica procedura dr. Laura Dracea, sefa departamentului Reproducere Umana Asistata de la maternitatea „Panait Sarbu din Bucuresti, cea care a adus pe lume tripletii Alinei.

In aceeasi zi, sub microscop si doar in lumina naturala, ovulele sunt „puse in contact cu spermatozoizii, apoi asezate in cutiute de cristal optic si puse in incubator, exact la aceeasi temperatura ca cea din uterul mamei, la 37 de grade Celsius. „Decizia privind numarul embrionilor transferati apartine cuplului.

Un numar mare de embrioni creste sansa de implantare, dar pot fi si sarcini multiple, femeia putand deveni mama de gemeni sau de tripleti, completeaza dr. Laura Dracea.

Text: Adrian Caltan; Foto: Octav Nitu

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton