„Fiecare copil conteaza”, proiect pentru reducerea mortalitatii infantile

8,8 milioane de copii sub 5 ani mor in fiecare an in lume, asta inseamna un copil la fiecare 3 secunde. 2 milioane dintre ei mor in prima zi de viata.

63% din aceste decese pot fi prevenite, fiind vorba despre decese datorate lipsei de supraveghere in timpul sarcinii, decese datorate pneumoniei, diareei, pojarului, malariei si subnutritiei.

Tarile cu cele mai mari probleme sunt cele din Africa si Asia de Sud, insa Romania se situeaza pe primul loc intre tarile Uniunii Europene in ceea ce priveste rata mortalitatii infantile (10 decese la 1000 de copii).

Principalele cauze ale mortalitatii infantile in Romania sunt saracia, lipsa asistentei medicale si lipsa informarii mamelor cu privire la monitorizarea sarcinii, cresterea si ingrijirea copilului. Toate aceste decese pot fi prevenite!

Salvati Copiii a demarat un proiect la nivel mondial, sub denumirea de Every One', cu scopul de a reduce mortalitatea infantila, astfel incat pana in 2015 rata acesteia sa se reduca la jumatate.

In Romania, proiectul intitulat Fiecare copil conteaza', curpinde in prima faza cate 4 localitati din urmatoarele judete: Dambovita, Vrancea, Caras-Severin si Brasov. Toate au zona sarace, un nivel scazut de trai si o numeroasa populatie de categorii defavorizate.

Desfasurat cu sprijinul financiar al companiei GlaxoSmithKline si in parteneriat cu Ministerul Sanatatii, principalele obiective la proiectului sunt acelea de informare si educare, atata in randul mamelor si al comunitatii, dar si in randul cadrelor medicale.

Cele patru obiective majore urmarite de proiectul Fiecare copil conteaza' sunt urmatoarele:

  • Cresterea nivelului de constientizare in randul femeilor insarcinate a importantei controalelor medicale pre-natale si post-natale, precum si a controalelor medicale periodice pentru nou-nascut.
  • Educarea femeilor insarcinate si a mamelor cu privire la cresterea, ingrijirea si necesitatile nou-nascutului si a copilul cu varsta de pana in 5 ani.
  • Informarea si educarea principalilor actori sociali despre cum pot influenta scaderea mortalitatii infantile.
  • Dezvoltarea unor masuri de interventie a autoritatilor centrale si locale pentru scaderea mortalitatii infantile.

URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri