Fitness pentru mami şi bebe

Burtică, picioare umflate, colăcei, kilograme în plus. După ce ai născut, cel mai bun antrenor care te poate învăţa să scapi de ele este chiar cel care te-a „ajutat” să le capeţi: copilul tău.

Bebeluşul „avionabil îţi va fi cel mai drag dintre exerciţii. Cum îl faci? Stai pe marginea patului. Ia copilul de subţiori, ridică-l în dreptul ochilor, sprijină-l pe antebraţe lăsându-te în acelaşi timp pe spate, până ajungi în poziţia orizontală.

Întinde apoi braţele, ridicând copilul. Atenţie! Nu îndrepta braţele complet. Altfel, rişti să te doară (fără glumă!)… în cot. Nu te grăbi! Când bebe ajunge în aer, roteşte-l stânga-dreapta.

Apoi revino la poziţia cu bebe pe antebraţe. Pare complicat în cuvinte, dar sigur ai făcut deja asta până acum. Diferenţa vine din faptul că acum trebuie să te concentrezi pe ceea ce fac muşchii braţelor şi ai pieptului.

Succesiunea mişcărilor este următoarea: la orizontală amândoi. Bebe sus. Bebe stânga. Bebe dreapta. Bebe jos. Mami pupic. Încearcă să faci trei serii de câte opt ridicări.

 

Găseşte-ţi ritmul!
Aşezată pe marginea patului sau pe covor, cu bebe strâns la piept (e posibil să trebuiască să îi ţii capul cu mâna!), te apleci în faţă şi te laşi pe spate, nu foarte repede, cât poţi de mult, cu spatele curbat, ca şi când ai fi un leagăn. Dacă exersezi în ritm de „Săniuţa fuge, / Nimeni n-o ajunge poţi fi sigură că pe fiecare strofă faci vreo opt abdomene.

Trei strofe sunt de ajuns. Acelaşi gen de exerciţiu poate fi făcut şi pentru musculatura coapselor. Întinsă la orizontală, pe covor sau pe o saltea mai dură, ridici genunchii la piept şi îl aşezi în siguranţă pe bebe, cu burtica lipită de gambele tale.

Apoi îl dai uţa, ritmic… fie ridicând picioarele, fie împingând genunchii în faţă şi în spate. Nu te îngrijora dacă, la un moment dat, bebe ajunge aproape cu capul în jos. Va fi vesel şi va descoperi o nouă dimensiune a spaţiului, devenind astfel mai curajos şi mai încrezător în el.

 

Covorul fermecat
Acesta este un exerciţiu pentru curajoase. E bine să îl încerci mai întâi fără copil, pentru a deprinde tehnica. Întinsă pe jos, dreaptă ca o lumânare, cu braţele întinse ridicate pe lângă urechi, rostogoleşte-te precum un covor, dintr-o parte în cealaltă a livingului.

Este excelent pentru celulită, circulaţia sanguină, precum şi pentru coloana vertebrală şi diferite grupe de muşchi. Te poţi alege cu mici vânătăi pe şolduri sau omoplaţi. Cu bebe, exerciţiul se face pe patul cel mai mare din casă. Îl strângi la piept şi vă rostogoliţi împreună. Vă veţi distra şi mai bine dacă, pur şi simplu, încerci să vă înfăşuraţi într-un cearşaf: înainte – înapoi, înainte – înapoi.

 

Variaţiuni pe teme de nani-nani

  • Seară de seară, săptămâni şi luni la rând, ritualul culcării cuprinde minute în şir de legănat. De ce să nu folosim acest timp şi pentru siluetă? Din poziţia de bază, înarmată cu cântecelul preferat, fă genuflexiuni. Dacă alegi „Vulpe, tu mi-ai furat gâsca… şi faci o genuflexiune la fiecare două măsuri, la finalul celor două strofe ai nu mai puţin de 50 de exerciţii la activ. Fesele şi coapsele tale îţi vor mulţumi!
  • Dacă totuşi te simţi prea obosită ca să mai exersezi în acest fel, între două serii de exerciţii pentru picioare, poţi introduce un exerciţiu pentru talie: aplecări ale trunchiului într-o parte şi alta, precum o pendulă sau o trestie în bătaia vântului. Regula pe care trebuie să o respecţi este să menţii bazinul fix şi picioarele bine înfipte în pământ.

 

10 sfaturi de bun simţ

  • Nu mânca mult după exerciţii.
  • Hidratează-te!
  • Nu intra în panică dacă oboseşti.
  • Nu te mulţumi cu puţin.
  • Fii consecventă.
  • Mândreşte-te cu ambiţia ta.
  • Foloseşte orice răgaz.
  • Analizează toate efectele pozitive (buna dispoziţie, tonusul, veselia copilului, economia de bani).
  • Zâmbeşte.
  • Fă-o! Dacă nu pentru silueta ta, atunci pentru distracţia lui bebe. Sau invers, cum îţi convine!

 

Câteva trucuri
1. Propune-ţi să faci „Cel puţin 5 minute în fiecare zi sau „un tip de exerciţiu dimineaţa, unul la prânz şi unul seara sau „cel puţin 10 zile consecutiv.

2. Plimbarea cu căruciorul e jogging curat. Sau, mai bine zis, jogging în aer curat. „Acest exerciţiu îl fac oricum, o să spui. Da. Important este însă să nu îl faci „oricum. Ci cu atenţie la ţinută (spatele drept, burta puţin „suptă) şi la viteză (ritm susţinut, de marş).

3. Un program de exerciţii uşoare în fiecare zi trebuie combinat cu un regim alimentar echilibrat (nu cură de slăbire, mai ales dacă alăptezi). Atenţie la dulciuri!

 

Foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dieta, nutritie, sport