Formează-i obiceiuri alimentare sănătoase de mic

Alimentația din primii ani de viață are un impact covârșitor asupra stării de sănătate de la maturitate – arată numeroase studii. Iar bunele obiceiuri alimentare se formează încă din prima copilărie. Dacă tu îi oferi mâncare sănătoasă – legume, lapte și produse lactate, fructe, carne și dacă te va vedea și pe tine că mănânci ceea ce îi spui că este sănătos și bun, în timp va înțelege și se va obișnui cu acest meniu, însă e important ca tu și membrii familiei să fiți consecvenți.

Cum să îl ajuți pe copil să își formeze aceste obiceiuri alimentare sănătoase? Psihologul Cristiana Haica te sfătuiește:

Stabilește ritualuri alimentare – un număr de mese pe zi, un orar pentru aceste mese, locul unde se ia masa și mai ales ce se mănâncă.

Implică-te ca părinte nu numai acasă, ci și la grădiniță sau la școală. Cere informații despre meniul copilului, spune NU produselor pe care acasă nu le oferi copilului, nu lăsa să se strecoare în meniul lui alimente nesănătoase.

Fii conștient că efortul de a-i induce copilului obiceiuri alimentare sănătoase este unul continuu (excepțiile făcute de obicei în perioada concediilor îi creează copilului ideea că în restul timpului părintele exagerează, deci, nu e chiar obligatoriu să mănânci sănătos). Nu renunța la principiile pentru o alimentație sănătoasă nici sub presiunea mediului social și nici în perioadele (fireşti, de altfel) de rebeliune ale copilului, specifice anumitor vârste.

Explică-i celui mic și relația dintre hrana sănătoasă, mișcare și creșterea lui armonioasă. Nu folosi cuvinte mari, vorbește- pe înțelesul lui, arătându-i că și voi, părinții, faceți aceleași lucruri. În famiile cu doi copii, al doilea va prinde mai ușor obiceiurile sănătoase, observându-și fratele sau sora mai mare. Mezinul va rezista mai ușor tentației de a se îndopa cu fast food sau alte tipuri de produse nesănătoase când nu va fi sub supravegherea părinților.

 

Acest articol face parte din campania educațională Laptele, aliatul creșterii echilibrate a copiilor preșcolari și școlari', inițiată de Tetra Pak, prin care sunt încurajate obiceiurile alimentare care contribuie la creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor. In plus, elevii din clasele 0-VIII pot să se bucure de jocul educativ online Tinutul laptelui'. Mai multe detalii pe www.laptescolar.ro

 

foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din (auxiliar)