Fratele cel mare

„Il asteptam pe al doilea!, asa spun parintii care isi vor mari familia cu inca un membru.

Pentru ei, e simplu, insa nu si pentru fratele cel mare al noului venit… Sa vorbim putin despre aparitia celuilalt copil, dar nu din perspectiva medicala, psihologica, sociala sau filosofica, ci asezandu-ne cuminti in pielea fratelui mai mare.

La nasterea unui copil, fratele mai mare poate trai o adevarata criza de adaptare. Fara sa aiba nici o vina, el va fi alaturi de parintii sai, inca de la inceputul drumului necunoscut, insa plin de bucurie, pana la a primi in mijlocul familiei pe cineva nou.

Pana la a intelege ca este o bucurie si un dar divin, fratele mai mare poate trai aparitia fratelui sau surorii mai mici ca pe o drama.

„Dar eu am fost primul!
Pentru ca primul nascut are, in majoritatea covarsitoare a cazurilor, mai putin de cinci-sase ani, ne vom ocupa in randurile care urmeaza de aceasta grupa de varsta.

Pentru ca pana mai ieri a fost unicul copil, fratele mai mare este obisnuit sa fie in centrul atentiei, sa fie primul si cel mai bun. Aceasta stare de lucruri, foarte confortabila, de altfel, pentru el, este amenintata acum de venirea noului membru al familiei.

Cel putin el asa o vede, ca pe o amenintare. si este de inteles, fara doar si poate. Atentie, suntem in pielea lui, nu a noastra, incercam sa gandim cu mintea lui si sa simtim cu sentimentele lui, nu cu mintea si sentimentele adultului!

Este foarte mult pentru el. Il poti ajuta sa depaseasca aceasta criza intai intelegandu-l si ajutandu-l sa isi depaseasca gelozia. Iar transformarile de care vorbim nu sunt putine, vom vedea.

Daca devine suparacios, iritat, mai tacut decat v-a obisnuit, agitat, „obraznic, distant sau, dimpotriva, „lipicios, uneori chiar dornic de a fi alaptat la … cinci-sase ani, ganditi-va serios ca are nevoie sa fie linistit, pentru ca il preocupa mult sosirea micului sau frate.

Pentru ca isi aduce aminte de momentele in care a fost „rau, copilul va crede ca greselile sale sunt adevaratele motive pentru care parintii vor un alt copil. El se intreaba cum va mai putea fi iubit in aceste conditii, pentru ca iubirea este pentru el ca o ciocolata.

Daca ii dai altcuiva o bucata inseamna sa il privezi pe el de acea parte. Nimic nu ii permite sa vada ca iubirea nu este ca o ciocolata si ca poate primi in continuare foarte multe.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie