Fructul din cauza căruia au murit sute de copii

Cel puțin 53 de copii au murit în India, în ultimele 10 zile, din cauza unei afecțiuni care atacă celulele cerebrale și despre care se crede că ar avea legătură cu consumul fructului lychee. 

DailyMail notează că decesele au început să apară în zona de est a țării, zonă celebră și pentru vastele culturi de lychee. Cu toate că afecțiunea care a omorât copiii nu are încă un nume, cei mici se pare că prezentau simptome de encefalită acută, iar medicii au remarcat că, înainte de a muri, tuturor copiilor le scăzuse glucoza din sânge. Pe lângă cele 53 de cazuri de copii decedați, autoritățile estimează că în spitalele din India mai sunt internați acum alți 40 de copii cu simptome asemănătoare. 

Cu toate că nu există o legătură concretă între fructul lychee și decesele copiilor, specialiștii au ajuns la concluzia că aceasta e cea mai plauzibilă variantă, având în vedere că toți micuții au decedat în zone cu culturi de lychee, atunci când fructul era în plin sezon.

Cazurile din acest an nu sunt sigurele însă. Conform DailyMail, încă din 1995 au fost înregistrate decese în rândul copiilor, din cauza acestei boli ciudate, apogeul cazurilor înregistrându-se în 2014 când boala a omorât 150 de copii.

CNN a inclus, în 2017, fructele de lychee în topul alimentelor care pot ucide. Se pare că, în ciuda gustului dulceag și aromat, fructele de lychee conțin și niște toxine. Acestea afectează mai degrabă copiii decât adulții, pentru că organismele celor mici sunt mai sensibile. Pe lângă scăderea glucozei, CNN menționează că alte efecte adverse remarcate, în cazul consumului acestui fruct, sunt febra, convulsiile și crizele de apoplexie. Acestea din urmă sunt foarte periculoase, putând cauza moartea. 

„În fructele de lychee există niște toxine naturale care sunt asociate cu encefalita. Aceste toxine pot să scadă brusc glucoza din sânge, iar dacă persoana în cauză este foarte tânără, are sistemul imunitar scăzut și mai e și malnutrită, impactul este și mai mare”, a declarat pentru CNN Dr. Padmini Srikantiah, de la Centrul pentru Controlul Bolilor din India.
 
„Această idee că tot ce este natural este și foarte bun pentru organism, e o prostie. Există fructe și legume care conțin diverse substanțe nerecomandate consumului uman”, a spus Peter Spencer, profesor de neurologie la Universitatea de Științe din Oregon, tot pentru CNN.
 
Fructele de lychee se găsesc și în hypermarketurile din România, atât proaspete, cât și la conservă. 
 
Foto – Shutterstock

URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau