Frumusețe din plante

Iluminează, hidratează, tonifiază. Știu sa facă de toate… De la ovăz la passiflora, de la scaiete la panseluța salbatică – iata o lecție de cosmetică vegetală. Uite cum poți să 'extragi' frumusețe din plante.

 

GALBENELE

Aceasta planta erbacee, de 30-50 de centimetri inaltime, creste in regiunile mediteraneene. Florile sale de culoare portocalie contin calendulina, substanta antiinflamatoare, antiedematoasa, care calmeaza arsurile solare si pe cele usoare, din alte surse.

Beneficii: este folosita in multe feluri, sub forma de crema, pomada, gel. Se foloseste pentru piele matura si pentru cea a bebelusilor, deopotriva. Puterea sa hidratanta face minuni pentru pielea si parul uscate.

 

VITA-DE-VIE

Din acest arbust catarator, se foloseste in cosmetologie frunza si fructele de strugure, fie ele galbui, rosii sau negre.

Beneficii: folosim frunzele de vita-de-vie pentru taninurile lor, protectoare pentru tesuturile conjunctive si pentru vasele de sange periferice. Din samburi se extrage un ulei bogat in acizi grasi esentiali si in vitamina E, protector excelent al vaselor de sange din piele. Putem utiliza, de asemenea, extractele din sambure de strugure, pentru ca ele intra in compozitia numeroaselor creme destinate pielii sensibile si parului fragil.

 

ALOE VERA

Planta originara din America de Nord, are frunzele triunghiulare si florile rosii sau portocalii. Este cunoscuta din Grecia Antica. Extrasele din frunzele de aloe se transforma in geluri si au proprietati hidratante, protectoare, cicatrizante si calmante.

 

MUSETEL

Numai florile se folosesc din aceasta planta delicata. Ea creste pana la atitudinea de 1.600 m si se recolteaza de cat mai sus posibil, pentru a pastra calitatile florilor. Florile contin un ulei esential bogat in compusi organici ai naftalinei, flavonoide cu virtuti calmante, compusi antiradicali liberi si protectori ai tesutului conjunctiv si ai vaselor de sange periferice.

 

MACADAMIA

Originar din Australia si cultivat de mult timp in Hawaii, acest nuc din Qeensland este in mod natural verde. Face fructe bogate in acizi grasi, nucile de macadamia, a caror compozitie e foarte asemanatoare cu a sebumului uman. Ceea ce face din macadamia un excelent antioxidant.

Beneficii: uleiul obtinut prin presarea nucilor este recomandat pentru pielea sensibila, fie ca e vorba de bebelusi sau de persoane varstnice.

 

GINKO BILOBA

Originar din Asia, mai precis din Japonia, acest arbore face parte din farmacopeea chineza de circa 5.000 de ani.

Beneficii: virtutile sale antiradicali liberi si venotonice, de-a dreptul exceptionale, fac din aceasta planta un element esential in cremele antiinflamatoare si gelurile pentru „picioare grele sau cu probleme venoase.

 

OVAZ

Aceasta cereala are virtuti nutritive si energetice importante.

Beneficii: in cosmetica, este folosit pentru puterea sa hidratanta si emolienta, in produse destinate pielii uscate si sensibile. Cataplasme sau bai calde cu ovaz sunt bune pentru crizele de psoriazis, urticarii si eczeme.

 

PANSELUTA SALBATICA 

Aceasta floare frumoasa cu petale galbene sau violet infloreste in luna aprilie.

Beneficii: din flori se face un suc proaspat, cu proprietati emoliente si calmante. Se utilizeaza in lotiuni si sampoane pentru calmarea si cicatrizarea pielii si a scalpului sensibil.

Citește continuarea articolului aici

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din Feminin
Buton