Garnituri delicioase pentru friptură

Carnea nu lipsește din meniul de Sărbători. Uite ce garnituri delicioase și ușor de pregătit poți pune pe masă, lângă friptură. Poftă bună!

Varză de Bruxelles cu lămâie şi usturoi

Poţi adăuga şi puţină costiţă. Gata în 15 minute • 70 calorii per porţie • 3,5 g grăsimi

■ 1 lingură ulei de măsline

■ 3 căţei de usturoi, tocat

■ 750 g varză de Bruxelles, curăţată şi tăiată bucăţi

■ Coaja rasă de la 1 lămâie

1 Încinge uleiul într-un vas larg neaderent. Rumeneşte usturoiul 2 minute şi apoi adaugă verzişoarele. După 1 minut, după ce s-au rumenit, amestecă pentru a se carameliza uniform. Presară coaja rasă de lămâie şi serveşte.

Morcov rumenit cu susan

Mierea adaugă un plus de dulceaţă morcovului. Gata într-o oră • 85 calorii per porţie • 5 g grăsimi

■ 500 g morcov, tăiat segmente lungi

■ 1 lingură ulei

■ 1 lingură miere

■ 2 linguri seminţe de susan

■ 1 1⁄2 linguriţe ghimbir măcinat

1 Încinge cuptorul la semnul 6/200°C. Combină toate ingredientele în tava tapetată şi dă la cuptor 50 minute sau 1 oră pâna când se rumenesc.

Cartofi şi păstârnac cu crustă de parmezan

Pentru vegetarieni foloseste tofu. Gata în într-o oră şi 15 minute • 562 calorii per porţie •

24 g grăsimi

■ 1,5 kg cartofi cu coajă albă, curăţaţi de coajă

şi tăiaţi sferturi

8 linguri ulei de floarea soarelui

800 g păstârnac, curăţat şi tăiat în două pe lungime

150 g parmezan, răzuit

6 linguri pesmet

2 linguri cimbru, tocat

1 Încinge cuptorul la semnul 6/200°C. Fierbe cartofii 6 minute; scurge de lichid şi pune-i din nou în vas pentru a se zvânta.

2 Scutură vasul pentru ca marginile să se zdrobească şi apoi stropeşte cu 6 linguri ulei. Combină păstârnacul cu uleiul rămas. Dă la cuptor 1 oră şi adaugă păstârnacul după 15 minute.

3 Combină parmezanul, pesmetul şi cimbrul şi presară în ultimele 15 minute.

Varză roşie cu rodie

Reţetă clasică revizitată cu aromă fructată

Gata într-o oră şi 20 minute • 60 calorii per porţie • 0,5 g grăsimi

1 varză roşie, tocată mărunt

Zeama de la 1 lamâie

1 baton de scorţişoară

2 foi de dafin

1 lingură zahăr brun

1 linguriţă amestec de condimente

250 ml suc de rodie sau de merişoare

1 Presară varză cu 1 linguriţă sare şi stropeşte cu lămâie. Lasă să stea 20 minute şi clăteşte. Pune toate ingredientele într-o caserolă şi adaugă sare şi piper. Acoperă vasul cu capac şi fierbe la foc mic 30 minute.

Mazăre şi cepe cu unt

O garnitură care poate fi asortată oricarei fripturi. Gata în 15 minute • 146 calorii per porţie • 6 g grăsimi

■ 10 cepe mici, curăţate, tăiate în două

■ 30 g unt

■ 50 ml concentrat de legume

■ 100 ml vin alb

■ 600 g mazăre

1 Sotează ceapa în unt 10 minute, până se pătrund. Stinge cu concentratul şi vinul aşa să dea în clocot. Adaugă mazărea şi continuă să fierbi 4 minute.

Umplutură cu castane, mere şi ceapă roşie. Fără carne deci pot servi şi vegetarienii.

 Gata în 55 minute • 330 calorii per porţie • 10 g grăsimi

■ 60 g unt

■ 3 cepe roşii, tocata

■ 2 căţei de usturoi, zdrobit

■ 2 mere acrişoare, tocate

■ 200 ml vin roşu dulce

■ 200 g pesmet

■ 1 lingură cimbru sau salvie, tocat

■ 200 g castane, tocate

1 Sotează ceapa în unt 15 minute, amestecând frecvent, până când se caramelizează. Adaugă usturoiul şi merele, ţine pe foc 2 minute şi apoi stinge cu vinul. Lasă să fiarbă în clocot 3 minute, până când lichidul scade puţin.

2 Încinge cuptorul la semnul 4/180°C. Combină pesmetul, verdeaţa şi castanele, sare şi piper şi adaugă în compoziţia de mere. Pune în vas rezistent la cuptor uns cu unt şi dă la cuptor 30 minute, până când se rumeneşte deasupra.

 

Mai multe rețete delicioase aici


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton