Glaucomul congenital

Glaucomul este o boala grava, care afecteaza progresiv nervul optic, in cazurile severe ducand chiar la „moartea' acestuia.

Nervul optic este format dintr-un numar foarte mare de fibre nervoase si are rolul de a transmite creierului imaginile „captate' de retina.

Mecanismul aparitiei glaucomului este foarte complex si neelucidat inca pe deplin. Insa majoritatea cazurilor se datoreaza cresterii presiunii intraoculare, care comprima atat fibrele nervoase, cat si retina.

Despre glaucomul congenital
Ereditatea joaca un rol important in transmiterea glaucomului congenital. Consangvinitatea se pare ca este si ea implicata in transmiterea bolii. Anumite infectii ale mamei din timpul sarcinii (rubeola, sifilis etc.) pot determina si ele glaucom congenital.

Nu in ultimul rand, acest tip de glaucom poate aparea si in cadrul altor boli oculare sau generale. Copiii cu glaucom congenital s-au nascut cu un defect al sistemului de drenaj ocular, defect care nu permite eliminarea eficienta a lichidului din ochi, fapt ce se traduce printr-o presiune intraoculara crescuta.

Glaucomul congenital este o boala rara (un caz la 10.000 de nou-nascuti), dar foarte grava. Nedepistat si netratat la timp poate duce la orbire.

Primele semne: ochii nefiresc de mari, lacrimare excesiva, bebelusul tine ochii inchisi si se freaca permanent la ochi, in cazurile avansate, corneea este albicioasa, incetosata – nu se mai vede nici pupila, nici culoarea ochiului.

Daca micutul tau prezinta astfel de simptome, nu mai ezita si mergi de urgenta la medicul oftalmolog. Diagnosticul si tratamentul cat mai precoce sunt esentiale pentru salvarea vederii. Glaucomul congenital se poate opera.

Stiai ca…
Glaucomul congenital primar precoce apare mai frecvent la baietei decat la fetite (in 65% din cazuri), este bilateral in 70% din cazuri, iar semnele de boala apar de obicei inainte de sase luni? S-au inregistrat insa cazuri de aparitie chiar de la nastere sau mai tarziu. 

Text: Dr. Adina Grigorescu, medic specialist oftalmolog
Foto: 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau