GlaxoSmithKline (GSK) România a lansat primul program de colectare a deșeurilor medicale, direct de la pacienți

• Primul program din lume de colectare a dispozitivelor inhalatoare folosite, direct de la pacienții care suferă de boli respiratorii, ajunge și în România.

• Timp de 6 luni, din septembrie 2013 și până în februarie 2014, pacienții pot aduce inhalatoarele folosite în recipientele de colectare amplasate în Farmaciile DONA din București și în spitalul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta'.

• Pentru colectare, pacienții pot aduce orice tip de inhalatoare folosite, de la orice producător, în vederea eliminării lor definitive din natură, printr-un proces de incinerare ecologică.

• În România, dacă fiecare pacient ar aduce inhalatoarele folosite în punctele de colectare, s-ar elimina peste 11.000 tone de CO2, într-un an.

• Prin colectarea și incinerarea inhalatoarelor folosite, impactul de mediu (amprenta de CO2e) provocat dacă acestea ar fi aruncate în natură, este redus cu 99%.2

 

Potrivit rezultatelor unui sondaj desfășurat de compania GSK în Marea Britanie, , în fiecare inhalator cu aerosol aruncat, rămân reziduuri de gaz nefolosit. Atunci când ajung în natură, acestea provoacă un efect de seră de peste 1.430 de ori mai mare decât cel al emisiilor de carbon.

Astfel, doar șase inhalatoare folosite și aruncate la gunoi generează aceeași amprentă de carbon ca o mașină condusă în jurul lumii. La nivel mondial, acest tip de deșeuri produce 5,2 milioane de tone de emisii de CO2. Prin colectarea și incinerarea inhalatoarelor folosite, impactul de mediu (amprenta de CO2e) provocat dacă acestea ar fi aruncate în natură este redus cu 99%.

În România, dacă fiecare pacient ar aduce inhalatoarele folosite în punctele de colectare, pentru incinerare ecologică, s-ar elimina peste 11.000 tone de CO2, într-un an. În caz contrar, această cantitate de emisii poluante ar mai putea fi compensată cu ajutorul oxigenului produs, timp de un an, de 2.831 hectare de pădure de stejari – de 25 de ori mărimea Parcului Herăstrău.

În viitor, scopul proiectului local este de a se dezvolta la nivel național, orice farmacie putând să se înscrie în proiect. Dezvoltarea unei infrastructuri de colectare în siguranță a acestui tip de deșeuri dăunătoare mediului, așa cum sunt inhalatoarele folosite, reprezintă un pas important pentru reducerea emisiilor de CO2 și a efectului de seră – responsabil pentru schimbările climatice și în România.

Pentru mai multe detalii despre program, vizitaţi www.colectaminhalatoare.ro.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri