Grădinița ar putea deveni obligatorie

Grădinița ar putea deveni obligatorie. Potrivit unui proiect de lege, pentru a-ți putea înscrie copilul în clasa pregătitoare, din toamna anului 2020, micuții care au împlinit vârsta de 5 ani vor fi înscriți în mod obligatoriu în grupa mare. Treptat, anii de învățământ obligatoriu din România se vor extinde de la 11, cât prevede legea în prezent, la 16.

Astfel, din anul 2020, grupa mare va deveni obligatorie. Din 2023, copiii de 4 ani vor fi înscriși în mod obligatoriu la grădiniță, iar până în 2030 ve deveni obligatorie și grupa mică.

Acest proiect care modifică legea educației se află în dezbatere în Senat, notează Digi 24.

Este foarte clar că avem în momentul de faţă o problemă cu educaţia timpurie. La grădiniţă avem o problemă cu accesibilitatea şi cu părinţii care, din păcate, în mediul rural nu simt nevoia sau nu au posibilitatea financiară să îşi trimită copiii la grădiniţă', a declarat Szabo Odon, inițiatorul proiectului.

Peste un sfert din copiii care trăiesc în mediul rural nu sunt înscrişi la grădiniţă, susţin iniţiatorii proiectului. Studiile de specialitate arată că acestora le va fi mult mai greu să asimileze informaţiile din primii ani de şcoală.

În Europa există 13 țări, printre care se numără Elveția, Letonia, Bulgaria și Marea Britanie, care obligă părinții să își înscrie copiii la grădiniță.

Pe de altă parte, sunt deputați care susțin că un astfel de proiect nu este posibil.

Noi nu avem încă infrastructura. În continuare sunt foarte multe localități în care părinții se plâng că nu au locuri la creșe și la grădinițe. Și atunci nu poți să spui că peste un an deja toți copiii de vârsta de 5 ani trebuie să meargă la grădiniță', a explicat deputatul PNL Florica Cherecheș.

Totuși, social democrații susțin că deja se construiesc grădinițe prin mai multe programe europene, naționale sau ale administrațiilor locale.

„Sunt 2.500 de  creșe și grădinițe care sunt unele finalizate. Altele în contractare urmând ca până anul viitor să se finalizeze. Nu mai este din acest punct de vedere o mare problemă a infrastructurii școlare. Undeva la 85-87 la sută dintre copiii din România sunt înscriși la grădinițe', a precizat senatorul PSD Liviu Marian Pop.

Sursă foto: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau