Cat de mult te ajuta gradinita?

Esti mama unui copil de trei ani, insa te preocupa si cariera? Te gandesti sa il dai la gradinita si, normal, doresti tot ce-i mai bun pentru copilul tau? Cat de mult de ajuta gradinita?

De la ce varsta merge la gradinita?

La cresa dai copilul atunci cand ai absoluta nevoie sa te intorci la serviciu, cand nu ai rude care sa te ajute si cand nici nu iti permiti, financiar, sa angajezi o bona. In acest caz, situatia sociala dicteaza si, oricum ar fi, nu te invinovati pentru decizia pe care trebuie sa o iei. Conteaza sa-i fie lui bine.

Cand vine insa vorba de a-ti da copilul la gradinita, se poate spune ca varsta de trei ani este ideala. Dr. Rodica Steluta Matei, medic de familie, pediatru, aduce o serie de argumente in favoarea gradinitei, dupa cum reiese din cele de mai jos:

– La doi ani si jumatate-trei ani, se termina calendarul vaccinarilor obligatorii pentru copilul mic, deci copilul este imunizat impotriva unor boli periculoase precum hepatita B, tuberculoza, poliomielita, tusea convulsiva.

– La aceasta varsta, „cordonul ombilical, adica apropierea extraordinara dintre mama si copil, se mai „subtiaza un pic, micutul putand sa inteleaga acum ca si alte persoane ii vor binele.

– Copilul tau a capatat o oarecare independenta (stie sa ceara olita, se imbraca si se dezbraca fara ajutorul cuiva etc.).

– Are un program de alimentatie stabil (in principiu, micutul ar trebui sa stie sa manance cat de cat singur).
– Stie sa se joace si incepe sa caute compania si prietenia altor copii.

Cum alegi cresa sau gradinita?

Din start, trebuie sa stii ca alegerea cresei sau a gradinitei e decizia parintelui, nu a bunicii, a matu-sii ori a altor rude binevoitoare. Tu esti responsabila de ingrijirea si educatia copilului tau si, prin ur-mare, nu lasa pe mana altora luarea acestei decizii.

Odata convinsa ca tu si numai tu alegi, mai trebuie sa stii precis cum vrei sa fie cresa ori gradinita unde va merge copilul tau. Ca sa-ti fie alegerea mai usoara, iata cateva criterii de care ar trebui sa tii seama:

de stat sau particulara (aici costurile fac diferenta – la stat, parintele plateste 50.000- 60.000 de lei/zi, adica cheltuielile cu asigurarea hranei, si, separat, cursurile optionale; la particular, achita de la 150 de euro la 500 de euro/luna, in acest pret fiind incluse masa, transportul si cursurile optionale);

apropierea de casa ori de serviciu – de preferat este sa fie aproape de casa si nici foarte departe de serviciu, pentru a nu obosi copilul prin mijloacele de transport (in cazul in care nu ai masina personala), si ca sa ajungi la timp sa-l „recuperezi; daca ai masina proprie si descoperi o gradinita buna in apropierea serviciului, poti opta pentru aceasta varianta);

programul – daca alegi programul prelungit, acesta ar trebui sa coincida in linii mari cu programul tau de lucru sau al sotului (la stat poti duce copilul chiar si de la 7 dimineata – pentru situatii exceptionale, se ac-cepta si de la 6.30 – si poti sa-l iei si la ora18-19, totul depinde de programul institutiei si de in-telegerea persoanelor de acolo; exista si unitati cu program scurt, pana la ora12-13, precum si cu program saptamanal, de luni pana vineri dupa-amiaza;

gradul de igiena (curatenia reprezinta o prioritate absoluta si de aceea, inainte sa iei decizia finala, viziteaza cu de-amanuntul clasele, camera de dormit, bucataria, baia si asigura-te ca nu ti-a scapat nevazut nici un coltisor; inventeaza un motiv si fa o vizita la bucatarie – se stie ca bucataria reprezinta cartea de vizita a oricarei gospodarii);

calitatea hranei (dat fiind ca la gradinita va manca trei mese, este importanta calitatea hranei – asigura-te ca meniul este diversificat, bogat in proteine de origine animala si vegetala, in lactate, legume, fructe, lipide, glucide s.a.m.d.);

profesionalismul si comportamentul educatoarelor (meseria de educatoare, ca si aceea de invatatoare, presupune multa dragoste pentru copii, rabdare si intelegere; de asemenea, conteaza si pregatirea profesionala, pentru ca educatoarea trebuie sa fie apropiata de copii, dar si sa stie ce sa-i invete, cum sa-i pregateasca pentru scoala);

spatiul interior si exterior (pentru ca ultimele generatii de copii sunt extrem de dinamice, spatiul devine vital pentru posibilitatea lor de a se manifesta plenar; asadar, copiii au nevoie de un spatiu mare, unde sa zburde in voie si sa participe la competitii sportive, de un nisipar unde sa se joace, de o gradina cu pomi si iarba pentru orele de cunoastere a mediului chiar la fata locului si de un loc de joaca cu leagane si tobogan);

dotarea cu mobilier, jucarii si echipamente electronice (cand intri intr-o sala de clasa, mobilierul contribuie la formarea primelor impresii; daca masutele arata intr-un hal fara hal, daca scaunele au spatarele pe jumatate rupte, daca nu prea vezi cine stie ce jucarii si nu zaresti nici vreun videoproiector, atunci nu prea ai motive sa-ti inscrii copilul la o astfel de gradinita);

oferta educationala si logistica didactica (programa educationala este una si aceeasi pentru toate gradinitele – fie ele de stat sau particulare – si, in principiu, ar trebui sa se respecte peste tot, iar logistica didactica depinde de fondurile de care dispune gradinita; cursurile optionale fac parte din oferta educationala si, de obicei, privesc limbile straine, calculatorul, dansul, muzica, desenul, artele martiale s.a.).
In plus fata de aceste criterii o-biective, recomandarea si acomodarea copilului sunt criteriile de baza in alegerea gradinitei.

Ai putea chiar sa renunti la unele motive obiective (distanta de casa, de exemplu) daca micutul tau se simte bine la gradinita pe care ti-a recomandat-o cea mai buna prietena a ta.

Cand il inscrii la gradinita

Gherghina Fleisch, inspector de specialitate pentru invatamantul prescolar in cadrul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, spune ca, in general, inscrierile si reinscrierile pentru programul prelungit se fac la sfarsitul anului scolar, in lunile iunie-iulie.

Gradinita particulara versus gradinita de stat

Avantajele gradinitei particulare:

  • Numar mai mic de copii in grupa si, deci, posibilitatea mai mica de imbolnavire
  • Primesc copii si de la doi ani, chiar daca folosesc inca pampersul si nu stiu sa manance singuri.
  • Dotare mai buna cu mobilier, logistica didactica superioara si echipamente electronice moderne
  • Transportul copiilor de acasa la gradinita si inapoi

Avantajele gradinitei de stat:

  • Costuri rezonabile – cea mai mare parte din cheltuieli este subventionata de stat (la gradinita particulara, de pilda, parintii trebuie sa plateasca si in vacante o taxa, ca salariu pentru personal).
  • Notorietate mai mare, datorita experientei de zeci de ani (in unele cazuri) si stabilitatii institutiei; este mai usor de probat.
  • Spatii mari de joaca
  • Siguranta functionarii in conditii absolut legale

Racelile imunizeaza copilul, pregatindu-l pentru scoala

Odata dus la gradinita, asteapta-te sa raceasca usor si des. „Acolo, copilul vine in contact cu multi microbi, virusi etc. si se imbolnaveste una-doua. Astfel, el capata imunitate, iar la intrarea la scoala, este deja imunizat si nu mai raceste decat ocazional.

Nu va mai lipsi de la gradinita si, foarte important, nu va absenta de la scoala. Prin urmare, imunizarea trebuie facuta de la varste mai mici, altfel copilul o va face la scoala, cu consecinte majore asupra educatiei sale, explica dr. Rodica Matei.

„Multi se plang ca gradinita aduce luna si antibioticul, si in unele cazuri asa este. Dar mamele nu trebuie sa se descurajeze. E o mare greseala sa retraga copiii din colectivitate. In cazul in care micutul face febra, ma-ma trebuie sa consulte medicul pediatru si sa trateze copilul acasa cateva zile, dupa care, cu avizul medicului, sa-l reintegreze in colectivitate.

Inainte de a merge la gradinita, poti sa pregatesti medical copilul vaccinandu-l antigripal si cerand medicului pediatru tratamente de imunostimulare. „Imunostimulatoarele cresc rezistenta organismului si, de regula, se prescriu primavara si toamna. Doua cure pe an sunt suficiente.

Nu trebuie insistat nici pe aceasta categorie de medicamente, intrucat ele pot avea efecte nedorite, in sensul inhibarii capacitatii de reactie a organismului, ne atentioneaza dr. Rodica Matei.

Rezultate foarte bune dau si imunostimulatoarele obtinute din plante, curele de vitamina C, echina- ceea si propolis.

„La gradi chiar si cei mai rezistenti copii pot raci, o raceala pe sezon fiind absolut normala. De asemenea, pot contracta varicela, boala infecto-contagioasa care se transmite foarte usor. Ca sa previi imbolnavirea micutului tau, poti sa-l vaccinezi, si va face o forma mai usoara (unii medici pediatri sustin insa ca este bine sa faca boala si de aceea nu sunt adeptii vaccinarii copiilor).

Mihaela A., mamica unei fetite de sase ani, povesteste cat a avut de luptat cu racelile si cum acestea s-au rarit de la an la an: „Am dat-o pe Adina la gradinita la doi ani si jumatate. In primul an a racit de 12 ori, cum fusesem prevenita.

Dar nici o clipa nu mi-a trecut prin cap sa o retrag. Am perseverat! In al doilea an, cum a venit frigul si s-au instalat virozele, am luat-o de la capat: sase raceli, in conditii de vaccinare antigripala si imunostimulatoare. Anul urmator – patru raceli. Anul asta, pana acum, numai una, dar nu se compara cu formele violente pe care le facea cand era mica. Asadar, ca sa citez din clasici, «ce nu te omoara te face mai puternic».

De ce trebuie sa mearga copilul la gradinita

  • Ii formeaza deprinderi de igiena si alte deprinderi de baza (invata sa se imbrace si sa se dezbrace singur etc.).
  • Ii corecteaza eventuale obiceiuri gresite (copilul inca bea cu biberonul, foloseste suzeta, nu mananca fructe si legume etc.).
  • Il obisnuieste cu un program si il invata sa fie ordonat (micutul se va trezi la ore fixe, va avea un program exact in timpul zilei, va in-vata sa isi adune lucrurile si jucariile si sa le puna in ordine).
  • Il disciplineaza si il face mai ascultator fata de parinti (la trei ani, copilul trece printr-o criza de personalitate, iar pentru a se afirma, se opune din principiu la absolut orice; e foarte incapatanat si il ia pe „nu in brate; la gradinita insa va trebui sa se supuna regulilor si va intelege ca exista limite peste care nu poate trece).
  • Il educa dupa un plan stabilit stiintific.
  • Il obliga sa comunice si il pregateste pentru scoala.

Prima zi de „gradi

Copilul trebuie pregatit pentru gradinita cu ceva timp inainte („Asa cum mama merge la serviciu, asa si tu mergi la gradinita).

Unii copii se aco- modeaza treptat, altii nu. Daca este foarte dependent de tine ori de bunici, opteaza cateva zile pentru un program scurt si mareste perioada zilnic, cu cate o ora-doua.

Mai nou, se poarta si „gradinita de proba: alegi doua-trei, duci copilul si vezi unde-i place mai mult (aplicabil mai ales la particulare).

Foarte important! Nu te lasa impresionata de plansete si tipete si, mai ales, nu te intoarce sa iei copilul acasa. Lucica Valeria Simion, directoare la Gradinita nr. 136: „Copilul va plange putin, apoi se va juca cu ceilalti copii si va uita de mamica.

E cea mai mare greseala ca ma-ma sa revina si sa-l ia acasa. Educatoarele sunt antrenate sa faca fa-ta unor astfel de situatii si stiu cum sa linisteasca copilul. Luandu-l aca-sa, mama ii intarzie acomodarea.

Psihologul Carmen Demi

„Din studiile efectuate, reiese ca acei copii care au fost cel putin doi ani la gradinita se adapteaza mult mai repede la conditiile vietii scolare, obosesc mai putin decat ceilalti, sunt mai receptivi la informatii noi si mai sociabili.

La gradinita, copiii isi dezvolta acele tipuri de inteligenta care-i ajuta sa se descurce in viata reala: inteligenta spatiala, interpersonala, kinestezica, muzicala, poate chiar mai mult decat o va face scoala pentru ei, deoarece, in scoala copilul isi dezvolta mai ales inteligenta lingvistica si logico-matematica.

Jocurile ii ajuta sa invete reguli de comportament social, sa accepte disciplina data de un program bine gandit si le dezvolta sentimentul de apartenenta la un grup social distinct. Copiii devin astfel mai sociabili, mai spontani si – ceea ce este foarte important – mai siguri pe ei. Primii sase-sapte ani din viata unui copil sunt hotaratori in structurarea personalitatii lui.

Text: Adina Dragomir, Foto: Dreamsitme.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton