Grăsimi care nu îngrașă!

Nu toate grăsimile sunt rele. Dimpotrivă, unele sunt chiar indicate pentru organism. Uite ce grăsimi nu te îngrașă.

Mancarurile pe baza de grasimi sunt hranitoare, gustoase, dau o senzatie mai indelungata de satietate si fac parte din traditia noastra culinara. Dar ne cam temem de ele, pentru ca – stim deja – sunt o sursa de colesterol si obosesc ficatul si pancreasul.

Ca sa profitam la maximum de ceea ce acestea ne aduc bun, dar totodata sa ne pastram si sanatatea, nu trebuie decat sa facem distinctie intre grasimile bune' si cele rele'.

Organismul unei persoane mature are nevoie zilnic de maximum 300 mg de colesterol.

Ceea ce face rau organismului nostru sunt, de fapt, acizii grasi saturati, care provin, in principal, din alimentele de origine animala. Grasimile saturate sporesc mai mult decat ar trebui nivelul colesterolului in sange. In acest caz, colesterolul tinde sa se depoziteze pe peretii arterelor, reducandu-le diametrul, ceea ce duce la cresterea riscului de infarct miocardic si de tromboza arteriala.

Dar colesterolul este, pe de alta parte, o lipida indispensabila vietii, din care organismul sintetizeaza sarurile biliare si hormonii sexuali si pe baza careia construieste membranele celulare.

Varianta cea mai buna pentru a obtine colesterolul necesar organismului o reprezinta acizii grasi polinesaturati si mononesaturati, care se gasesc in alimentele de origine vegetala si in grasimea de peste.

Cele mai sanatoase

Grasimile polinesaturate se gasesc in uleiul de floarea-soarelui si in margarinele vegetale, in germenii de grau, in nuci, in soia, in fructele uscate, in peste si in samburii de struguri.

Semintele de floarea-soarelui sunt foarte bogate in proteine, grasimi si minerale, precum: fier, calciu si magneziu. In ceea ce priveste margarina, avantajul acesteia este ca aproape toate formulele contin, pe langa aportul de grasimi benefice si vitaminele A, D si E.

Unele tipuri de margarina au si alte vitamine. De exemplu, cele care contin vitamina B1 (ajuta la digestie si este o sursa de energie pentru organism), vitamina B2 (necesara in metabolismul carbohidratilor, grasimilor si proteinelor), vitamina B6 (mentine nivelul optim de sodiu si fosfor din organism si ajuta la formarea anticorpilor), vitamina B12 (previne anemia si e necesara pentru fixarea calciului).

Grasimile mononesaturate se gasesc in uleiul de masline, cea mai buna alternativa pentru un regim alimentar echilibrat. Maslinele sunt bogate in grasimi, dar si in proteine si au o multime de proprietati nutritive si curative.

Atentie la nivelul de colesterol!

  • Consuma cat mai putina carne (evita, in special, carnea de porc) si derivate ale acesteia.
  • Foloseste cat poti de des ulei de masline. Acesta este, de altminteri, singurul ulei pe care il poti folosi fara grija si la prajit.
  • Alege produse lactate degresate.
  • Consuma mai multe alimente bogate in fibre vegetale (verdeturi, cereale, fructe).
  • Fa miscare si sport. Acestea ajuta la arderea grasimilor.

Citește continuarea articolului aici

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton