Gravidele pot fi date afara, asta a decis Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a hotarat ca gravidele pot fi date afara de la locul de munca. Legislatia Uniunii Europene permite angajatorilor sa concedieze gravidele, decizie luata prin hotararea data in Cauza C-103/16.

„Prin hotărârea de astăzi, Curtea statuează că Directiva 92/85 nu se opune unei reglementări naționale care permite concedierea unei lucrătoare gravide ca urmare a unei concedieri colective. Curtea amintește mai întâi că o decizie de concediere luată pentru motive care în esență au legătură cu starea de graviditate a lucrătoarei interesate este incompatibilă cu interdicția de concediere prevăzută în această directivă' este precizat in comunicatul de presa publicat pe site-ul Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

In ce conditii gravidele pot fi date afara

Conform comunicatului de presa emis de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, gravidele pot fi date afara doar in cadrul unei proceduri de concediere colectiva si doar pentru motive care nu au nicio legatura cu starea de graviditate a viitoarelor mame. In plus, angajatorul trebuie sa prezinte in scris motivele intemeiate care au dus la concedierea colectiva.

„Curtea statuează de asemenea că Directiva 92/85 se opune unei reglementări naționale care nu interzice, în principiu, concedierea cu titlu preventiv a unei lucrătoare gravide, care a născut de curând sau care alăptează și care prevede exclusiv nulitatea acestei concedieri atunci când ea este ilegală, cu titlu de reparație. Curtea subliniază că Directiva 92/85 face distincție în mod expres între, pe de o parte, protecția împotriva concedierii înseși, cu titlu preventiv, și, pe de altă parte, protecția împotriva consecințelor concedierii, cu titlu de reparație.” se arata in comunicatul de presa publicat pe site-ul Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

Cum pot fi protejate gravidele la locul de munca

Cutea de Justite a Uniunii Europene mentioneaza insa ca acestea sunt nu dipozitii minime si lasa la latitudinea fiecarui stat membru al Uniunii Europene, posibilitatea de a-si proteja salatiatele gravide.

„Totuși, întrucât directiva nu conține decât dispoziții minime, statele membre pot prevedea o protecție mai ridicată a lucrătoarelor gravide, care au născut de curând sau care alăptează.”

 

Surse: avocat.net; curia.europa.eu
Foto: 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton