Greșeala comună a părinților care poate provoca depresie copiilor

De multe ori părinții nu realizează că le pot face rău copiilor lor prin simple vorbe sau atitudini nepotrivite. Un studiu recent arată că micuții cărora în copilărie li s-a inoculat un sentiment de vinovăție prezintă un risc foarte mare de depresie atunci când ajung adulți.

Sentimentul de vinovăție pe care copilul ajunge să-l resimtă poate veni din comportamentul părinților care nu realizează că vorbele și tehnicile la care ei recurg în anumite situații le-ar putea face rău micuților.

Nicholas, unul dintre tinerii care a ajuns să se trateze de depresie, a povestit: 'Îmi amintesc că era o reuniune de familie. Cred că era Crăciun sau, oricum, o sărbătoare importantă. Noi, copiii, ne jucam de-a v-ați ascunselea. Atunci eu am dat peste un cuier și l-am dărâmat. Am simțit că am făcut un lucru extrem de rău. Toată lumea m-a certat de ca și cum era o tragedie'.

La 22 de ani, Thomas a ajuns să sufere de depresie. El spune că în continuu îi veneau în minte toate lucrurile greșite pe care le-a făcut de-a lungul anilor. 'Auzeam tot timpul în mintea mea o voce care mă certa'.

Oamenii de știință susțin că sentimentele extreme de vinovăție pe care ajung să se resimtă copiii, așa cum era cazul lui Thomas, reprezintă un puternic semnal de alarmă pentru afecțiuni precum depresie, anxietate, tulburare obsesiv-compulsiv, tulburare bipolară. Specialiștii susțin că acest lucru se explică prin faptul că porțiunea din creier afectată în cazul sentimentelor de vinovăție este aceeși cu cea responsabilă pentru aceste tulburări psihice.

Oamenii de știință au scanat creierul a 145 de copiii, de vârstă școlară. De asemenea au studiat dacă acei copii prezintă simptome de vină excesivă, cum ar fi scuzele exprimate foarte des. Datele adunate astfel au arătat că sentimentul de vină extremă afectează acea regiune din creier numită insulă anterioară.

Concluzia studiului a fost că experiențele pe care micuțiii le au în copilărie le afectează dezvoltarea creierului.

Studiul este unul foarte important pentru că, deși există numeroasă cercetări făcute pe comportamentul copiilor, în ceea ce privește felul cum este afectată dezvoltarea creierului micuților, studiile sunt puține. Mai mult, este important pentru că astfel se poate vedea încă de la vârste fragede dacă un copil va fi sau nu predispus la depresie la anii maturității.

'Această cercetare este foarte importantă pentru că ne arată cum putem interpreta schimbările evidente produse la nivelul creierului. Astfel se poate interveni încă de la vârste fragede asupra unor probleme ce ar putea deveni grave la maturitate. Negarea unor probleme existente poate fi periculoasă', spune unul dintre psihiatrii care au efectuat studiul.

Potrivit acestuia, tulburările psihice latente pot fi descoperite în jurul vârstei de 12 ani și asta i-ar putea ajuta pe părinți să ceară ajutor specializat pentru copiii lor.

Un alt studiu făcut pe aceeași temă arată că atunci când părinții se folosesc de tactici și remarci ce induc sentimentul de vinovăție copilului atunci când acesta face ceva greșit, micuții reacționează prin interiorizarea sentimentelor lor. Iar asta, pe termen lung duce la anxietate și depresie.

Specialiștii în psihiatrie susțin că este foarte important ca aceste probleme să fie descoperite cât mai devreme și copiii să fie ajutați să-și gestioneze sentimentele de vinovăție. Astfel se vor evita tulburări grave ce pot duce la afecțiuni psihologice grave ale viitorului adult. Iar odată cu maturitatea problemele de ordin psihiatric sunt cu mult mai greu de rezolvat și se poate ajunge în situații extrem de complicate.

Surse: theatlantic.com; JAMA Psychiatry
Foto: Hepta
Text: Alina Serea


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton