Fie că sunt urmările unor accidentări sau a unei răceli puternice, sângerările nazale sunt destul de frecvente în perioada copilăriei.
Cei mai mulți părinți știu că sângerările nazale nu sunt ceva grav pentru micuții lor și de cele mai multe ori trec rapid, fără a fi nevoie de ajutorul medicului.
Dar un fost paramedic, Nikki Jurcutz, trage un semnal de alarmă cu privire la o mare greșeală făcută de părinți în încercarea lor de a opri sângerarea.
Primul lucru pe care mulți părinți îl fac atunci când începe să curgă sângele din nasul copilului lor este să încerce să oprească acest lucru punând copilul să lase capul pe spate. Sau să pună copilul să se întindă pe spate și să țină mâna de pe partea cu sângerarea ridicată. Aceste manevre sunt greșite și periculoase pentru copil, spune fostul paramedic. Doar pentru că sângele nu mai poate curge din nas când copilul are capul înclinat pe spate nu înseamnă că sângerarea s-a oprit.
Mai mult, „înclinarea capului pe spate ar putea duce la scurgerea sângelui în partea din spate a gâtului și în stomac. În plus, îi poate obtura căile respiratorii', le-a spus Nikki părinților. Ea a postat un clip video pentru a exemplifica ce se întâmplă cu sângele când copilul stă cu capul pe spate așteptând să se oprească scurgerea acestuia.
Nikki a avertizat că sângele care se prelinge pe gâtul copilului i-ar putea bloca căile respiratorii. Iar odată ajuns în stomac, acesta produce iritație sau vărsături.
Iată ce ar trebui să facă, în schimb, părinții în cazul sângerărilor nazale ale copilului:
„Așezați copilul în șezut, cu spatele drept. Capul trebuie să fie ușor înclinat în față, deasupra unui prosop sau tăvițe pe care să se scurgă sângele. Cu ajutorul degetelor, apăsați partea moale a nării din care curge timp de cel puțin 5 minute. Mai țineți nara presată până când se oprește” – a relatat fostul paramedic, potrivit The Sun.
„Odată ce sângerarea s-a oprit, rugați copilul să rămână în aceeași poziție în timp ce le curățați nasul pe exterior cu apă călduță, dacă s-a murdărit. Apoi, copilul trebuie să se odihnească, să evite efortul și să nu își sufle nasul pentru a preveni perturbarea cheagurilor' – a continuat ea.
Dar dacă sângerarea este severă sau nu s-a oprit după mai mult de 10 minute, părinții trebuie să sune la Salvare pentru a cere ajutor medical.
Foto – 123rf.com / captură video Daily Mail