Greseli frecvente ale parintilor: nu le repeta si tu!

Sa nu crezi ca exista parinti fara cusur. Este firesc ca, in primele saptamani sau luni de viata ale copilului sa mai gresesti, in ciuda tuturor sfaturilor pe care le-ai primit de la rude si prieteni, si a voluminoaselor carti despre sarcina pe care ti le-ai achizitionat cu constiinciozitate din prima zi cand ai aflat ca esti insarcinata.

greseli, parinti, ingrijire, bebelus

Dar in timp ce unele scapari nu au urmari, altele pot avea consecinte grave. Daca esti ca cei mai multi dintre parintii incepatori, te vei alarma, probabil, la cel mai mic semn de raceala: vei sta nopti intregi sa pazesti patul copilului, sa detectezi orice miscare suspecta si sa observi ritmul respiratiei.

Dar, oricat de vigilenti si chiar exagerati ar fi in unele privinte, cei mai multi parinti trec cu vederea lucruri extrem de importante pentru sanatatea copiilor lor. O lista cu cele mai frecvente greseli pe care „incepatorii le fac.

Mare atentie la medicamente!
Foarte multi parinti, altfel bine informati, nu stiu ca este interzisa administrarea de aspirina copiilor, din cauza riscului de sindrom Reye, o boala care afecteaza creierul si ficatul si care poate provoca moartea copiilor sub 16 ani.

Nu numai aspirina este interzisa, ci si orice alte medicamente care contin acid acetilsalicilic, ca de exemplu, pastile antiaciditate. Multe alte medicamente sunt contraindicate copiilor, dar aspirina este remediul popular la care apeleaza cel mai frecvent adultii, care tind sa il „prescrie si copiilor.

1. Fara vizite!
In primele luni de viata, cel mai mare pericol pentru un bebelus il reprezinta microbii. Mai intai, trebuie sa treaca de „testul maternitatii, infectiile din spitale fiind, din pacate, o realitate trista… Chiar daca ai avut norocul ca cel mic sa nu aiba nici un fel de probleme, evita vizitele in primele luni de viata. Este posibil sa ai discutii cu familia, dar sanatatea copilului este mai importanta.

Oricine vine in contact cu bebelusul trebuie sa respecte regulile de igiena si sa nu fie bolnav. Pupatul – pe obraz, pe manute si, Doamne fereste, pe gura – sunt interzise chiar si parintilor, caci microbii nu tin seama de gradul de rudenie…

2. Acceptati schimbarea
Nu spune nimeni ca viata voastra sociala trebuie sa se opreasca odata ce deveniti parinti, dar trebuie sa realizati ca multe lucruri se vor schimba, cel putin pentru o perioada. Iesirile la mall-uri sau in spatii inchise, cu multi oameni sunt extrem de periculoase pentru un nou-nascut.

3. Intotdeauna mancare proaspata
Daca bebelusul nu si-a terminat biberonul cu laptic, nu pastra niciodata restul pentru mai tarziu. Bacteriile si enzimele digestive din saliva pot ajunge din nou in sticla si devin sursa de contaminare. Acelasi lucru este valabil si pentru mancarica de la borcanase.

Daca vrei sa eviti risipa, imparte de la inceput continutul in doua, lasand in borcan portia de mai tarziu. Laptele matern, depozitat in frigider, in recipiente speciale, nu se pastreaza mai mult de cateva ore.

4. Sterilizarea este necesara
Chiar daca biberoanele si suzetele sunt nou-noute, trebuie sterilizate inainte de prima utilizare si de fiecare data cand sunt date bebelusului. Fa o rezerva de biberoane si suzete (cu tot cu lantisor de prindere) – e o cheltuiala in plus, dar se va dovedi o investitie buna in perioada cand arunca totul pe jos.

Pont: sterilizeaza o serie de biberoane dupa fiecare masa, ca sa previi crizele de foame, pe care nu poti sa le potolesti fiindca nu ai la indemana un biberon curat. Extrem de important: si biberoanele, si suzetele vor fi sterilizate pe toata perioada in care sunt folosite de copil.

5. Spala-i hainele separat
Hainele adultilor, in special lenjeria de corp, nu trebuie sa stea in apropierea hainelor copilului (mic sau mare), nici macar in masina de spalat. Hainele copiilor se spala separat. De preferat ar fi sa folosesti detergenti speciali, care reduc riscul aparitei de alergii. Daca nu gasesti astfel de produse (disponibile in farmacii, de obicei), poti folosi detergentul obisnuit, clatind la sfarsitul programului de spalat inca o data rufele, inainte de stoarcere.

Consultant: Dr. Amelia Dan; Foto: Shutterstock.
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire