Guvernul a tăiat fondurile pentru nou-născuți. Când vor primii părinții ajutorul de 500 euro promis

Guvernul a tăiat fondurile pentru nou-născuți, promise încă din anul 2011. Cupoanele sociale în valoare de 500 euro vor fi plătite de abia la sfârșitul anului 2020, au anunțat guvernanții, care spun că au luat această măsură pentru a nu depăși deficitul bugetar.

Executivul invocă posibilitatea ca plata acestor ajutoare să ducă la depășirea deficitului bugetar asumat, având în vedere că 1.7 milioane de copii ar urma să primească această sumă, impactul bugetar fiind de 4 miliarde lei.

Astfel, conform proiectului de Ordonanță de Urgență, acordarea celor 500 de euro se amână până la data de 31 decembrie 2020.

„ART. II – (1) Termenul prevăzut la art. 361 alin. (3) lit. e) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se prorogă până la data de 31 decembrie 2020.

(2) Până  la data de 31 decembrie 2020 nu se acordă cupoanele sociale prevăzute la art. 27 alin. (6) din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare'.

Ce reprezintă ajutorul de 500 euro

În 2011, prin Legea educaţiei a fost prevăzut că statul trebuie să sprijine dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii, fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia.

Suma urma să fie acordată în scop educaţional în beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, şi să fie depusă într-un cont de depozit deschis la Trezoreria Statului pe numele copilului de oricare dintre părinţi, împuternicitul acestora sau de reprezentantul legal al copilului, pe baza certificatului de naştere.

Titularul contului este singura persoană care poate solicita sume din contul pentru educaţie permanentă, începând cu vârsta de 16 ani şi cu acordul expres al părinţilor, tutorelui sau reprezentantului legal. Retragerea sumelor în alte condiţii şi/sau utilizarea acestora în alt scop constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la un an.

Inițiativa din 2011, amânată de mai multe ori

Sprijinul de stat pentru exercitarea dreptului la educaţie permanentă prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro urma să fie acordat din 2013 tuturor copiilor născuţi după data intrării în vigoare a Legii educaţiei, respectiv februarie 2011.

Acordarea de cupoane sociale şi asigurarea finanţării de bază în educaţie au fost amânate şi de Guvernul Boc până la finele lunii decembrie 2012, în timp ce sprijinul financiar de 500 euro trebuia să fie alocat începând cu anul 2013. De-atunci au tot avut loc amânări succesive.

Sursă foto: 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Diverse