Ham vs. Lesa. Cum alegi ce se potriveste cainelui tau

Sursa: Shutterstock

Animalele de companie reprezintă pentru unii oameni cei mai buni prieteni, iar pentru alții sunt ca și parte din familie. Probabil unii dintre cei mai îndrăgiți camarazi atât ai copiilor, cât și adulților sunt câinii. Firea lor jucăușă și loială, dar și posibilitatea de a-i crește deopotrivă într-un apartament sau la curte îi aduc în topul preferințelor. Deși decizia de a avea un câine este bazată de multe ori din dorința de a-ți petrece timpul alături de un animal, acesta reprezintă și o responsabilitate.

Pe lângă vizitele regulate pe care este recomandat să le faci la medicul veterinar, acesta trebuie hranit, spălat și plimbat în mod corespunzător. Dacă ții prea mult un câine într-un singur loc, acesta poate deveni fie foarte agitat, fie trist și lipsit de vlagă. Mai jos vei regăsi câteva date esențiale pe care să le iei în calcul atunci când alegi accesoriile pentru noul tău prieten.

Când se folosește hamul

Foarte multe persoane aleg să achiziționeze sau să adopte un câine aflat încă în primele luni de viață din diverse motive. Unii oameni optează pentru această variantă deoarece animalele sunt mult mai ușor de dresat în această perioadă, pe când alții își doresc să le facă o surpriză plăcută copiilor sau să îi învețe să respecte anumite reguli încă de mici.

Indiferent de vârsta sa, va fi nevoie să-l scoți la plimbare măcar o dată pe zi, în special dacă locuiești într-un apartament. Plimbările reprezintă perioade în care câinele își poate face nevoile și poate consuma energia acumulată pe parcursul zilei sau al nopții.

Este recomandat să optezi pentru un ham de câine atunci când animăluțul tău este încă în stadiul de pui. Acesta îți va permite să-i controlezi mai bine mișcările și să-l îndepărtezi de un pericol trăgându-l mai aproape. Folosirea sa este indicată pentru a reduce riscul de a se răni la gât și pentru a învăța să meargă disciplinat atunci când ieșiți la plimbare.

De asemenea, hamul este indicat și în cazul câinilor care nu au fost obișnuiți să fie scoși la plimbare și să meargă pe lângă stăpân. O situație în care veterinarii recomandă folosirea sa este și atunci când camaradul tău suferă de afecțiuni respiratorii, lesa putând să îi îngreuneze tragerea aerului în piept.

Când se folosește lesa

În ceea ce privește lesa, aceasta este o variantă potrivită în special pentru câinii de talie mare. Scopul său principal este acela de a crea un disconfort atunci când animalul devine agitat și vrea să alerge sau să se îndepărteze de tine în mod haotic. Deși s-ar putea să ai impresia la început că aceasta îi blochează respirația sau îl torturează, singurul lucru pe care îl face este acela de a-ți facilita ținerea sa sub control.

Lesa este un accesoriu potrivit câinilor masivi, care se apropie de talia unui om adult atât în ceea ce privește înălțimea (în poziție bipedă), cât și greutatea. Cu toate acestea, ea poate fi folosită și pentru animalele cu gâtul subțire sau gros. Pentru a te asigura că nu îi vei răni, dar nici nu va aluneca, lesa trebuie să-ți permită să bagi un deget pe lângă ea cu lejeritate atunci când animalul tău de companie este în ea.

Un câine reprezintă un motiv de bucurie, dar și o responsabilitate, indiferent de vârsta stăpânului. Acesta trebuie scos la plimbare cu ajutorul unui accesoriu indicat pentru vârsta și talia sa ori pentru gradul de dresaj la care se află. Optează pentru un ham în primele luni de viață sau pentru o lesă, atunci când camaradul tău a ajuns la maturitate.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial