Hepatita – nu ignora semnalele de alarma!

Studiile arata ca Romania se numara printre tarile cu cele mai multe cazuri de hepatita. Afla cum poti preveni aparitia acestei boli in cadrul familiei tale.

Cu siguranta si copilaria ta a fost marcata de intrebarile pe care acum, ca parinte, le pui micutului tau: Te-ai spalat pe maini?', Ai spalat bine fructele si legumele?' Astfel, ii reamintesti regulile elementare de igiena si incerci sa-l protejezi de una dintre cele mai frecvente boli ale ultimor ani: hepatita.

Infectie virala care afecteaza ficatul, hepatita apare sub mai multe forme, in functie de virusurile care o pot provoca: A, B si C (cele mai des intalnite) si D si E – mai putin comune, dar la fel de periculoase.

Hepatita cauzata de virusul he­patitic A a primit denumirea de boala mainilor murdare', tocmai pentru ca virusul se poate transmite foarte usor, pe cale di­gestiva: fie prin contact direct (prin maini nespalate), fie prin consumul de apa sau alimente deja contaminate.

Baile si W.C.-urile, tacamurile, vesela, fructele si legumele nespa­late constituie cateva dintre sursele de infectie cu hepatita de tip A. In aceste conditii, nici nu este de mirare ca, la scoala, copiii se pot imbolnavi foarte usor, avand in vedere ca acolo ei traiesc in colectivitate in care, de cele mai multe ori, nu se respecta normele de igiena.

Prin sange
In ceea ce priveste virusurile de tip B sau C, acestea se transmit exclusiv prin sange, prin manevre chirurgicale sau prin contact sexual neprotejat.

Cel mai adesea, copiii se pot infesta cu aceste virusuri in cabinetele stomatologice in care nu este asigurata o igiena corespunzatoare, dar si in spitalele sau in locurile in care transfuziile de sange se fac fara seringi de unica folosinta. Nu este obligatoriu ca infestarea cu aceste virusuri sa determine, imediat, aparitia bolii.

Exista asa-numitii purtatori sana­tosi care nu se imbolnavesc, insa pot transmite cu usurinta boala celor din jur.
Este recomandat ca, inainte sa-ti duci copilul la dentist sau la analize, sa te interesezi in legatura cu medicul sau clinica in care vrei sa fie tratat, mai ales daca nu ai mai fost niciodata acolo.

10% dintre romani au hepatita B sau C, iar bolile digestive reprezinta prima cauza de internare in spitale.

Si bebelusii pot fi infestati inca de la nastere, daca mama este purtatoare de virus.
Intrucat boala poate fi fatala pentru cel mic, dr. Amelia Dan, medic primar pediatru la Centrul Medical de Diagnostic si Tratament ambulator si Medicina Preventiva din Bucuresti, le sfatuieste pe viitoarele mame sa-si faca analizele inainte de a ramane insarcinate.

In cazul in care se descopera prezenta in organism a unui virus hepatitic, evolutia sarcinii va fi monitorizata des, astfel incat, la nastere, medicul sa-i administreze bebelusului un vaccin special, folosit in aceste situatii.

Cum se face bine?
Pentru ca nu intotdeauna hepatita A se manifesta specific, cel mai bine ar fi sa impartasesti banuiala ta medicului pediatru, care ii va face micutului o analiza a sangelui. In cazul in care nu apar semne ale prezentei virusului, medicul i-ar putea administra injectii cu imunoglobulina – anticorpi im­potriva virusului.

In cele mai multe dintre cazurile de hepatita A, copiii isi revin dupa o perioada indelungata de odihna. Tratamentului igienico-dietetic i se adauga si cel medicamentos, de sustinere.

Administrate pe o perioada indelungata, unele medicamente sunt utile nu doar in vindecarea hepa­titei infectioase, dar si in regenerarea organismului afectat – asadar, a ficatului (de exemplu, in cazul in care un copil a facut un tratament indelungat cu antibiotice).

Un aspect grav este faptul ca unii copii pot ramane purtatori ai virusului toata viata (mai ales in cazul virusurilor de tip B si C).
Acestia vor fi integrati in programe speciale de sanatate, pentru ca riscul de a face o hepatita cronica este destul de mare.

Astfel, vor beneficia de atentie, analize si tratament specific. De obicei, simptomele dureaza mai putin de doua luni, insa exista si copii care trebuie sa se lupte' cu boala chiar si pana la sase luni.

Cum iti dai seama?
Primele semne ale bolii apar atunci cand copilul incepe sa-si piarda pofta de mancare, are greturi sau varsaturi, este obosit, urina este inchisa la culoare (ca berea), in timp se scaunele sunt deschise.

Exista, insa, si situatii in care boala se manifesta atipic, sub forma unei gripe, fara ca micutul sa se ingalbeneasca. Boala poate fi prevenita daca il vaccinezi pe cel mic din timp. In Romania, vaccinarea impotriva virusului de tip A este obligatorie in scoli.

Text: Catalina Ioancea; Foto: 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau