Herpesul: riscuri în sarcină

Sarcina poate constitui un factor declanșator pentru infecțiile herpetice, care, odată apărute, ar fi de preferat să se vindece rapid, pentru a evita reacții neplăcute. Riscul de transmitere a virusului herpes la făt depinde în mare măsură de data la care a fost contractat virusul pentru prima dată.

Există două tipuri de virus herpes simplex (HSV). Tipul 1 de virus herpes simplex (HSV-1) duce la apariția de leziuni la nivelul buzei și gurii – herpes labial, în timp ce tipul 2 de virus herpetic (HSV-2) cel mai adesea produce herpes genital. Oricum cele două tipuri de virus pot cauza leziunea herpetică cu cele două localizări dacă pielea vine în contact cu virusul.

Contaminarea se poate face:

• În timpul sarcinii, atunci când organismul viitoarei mame vine în contact pentru prima dată cu virusul  herpes. El trece prin sângele mamei și poate ajunge uneori la făt;

• În momentul nașterii, dacă virusul e prezent în secrețiile vaginale, și poate infecta copilul în timpul trecerii prin tractul genital;

• După naștere, copilul poate fi contaminat print-un simplu sărut din partea unei persoane contaminate cu herpes labial.

 

Contaminarea în timpul sarcinii și la naștere
Riscul de o posibilă transmitere la făt variază și depinde de mai mulți factori:
– data la care a fost contractat virusul pentru prima dată;
– frecvența apariției unor focare cu herpes;
– conștientizarea sau nu a bolii de către femeia gravidă, care poate fi purtătoare a virusului atât de contagios și ignoră, deoarece nu au existat simptome pentru a-l detecta.

Dacă primul contact cu virusul a fost înainte de sarcină
În acest caz, riscul ca fătul să dezvolte o infecție este dificil de estimat. Important este ca medicul curant să cunoască antecedentele părinților, pentru a se lua măsuri de prevenire și tratament în timpul sarcinii și la naștere. Doar obstreticianul va decide eventual asupra unei nașteri prin cezariană.

Dacă primul contact cu virusul a avut loc în timpul sarcinii
Deși sunt foarte rare cazurile în care mama dezvoltă herpes pentru prima dată în viață în timpul sarcinii, riscul de transmitere la naștere este foarte mare, ceea ce poate fi foarte grav pentru nou-născut. Este important să se recunoască un atac în timpul sarcinii și de a se anunța medicul. La nevoie, bebe va puta fi tratat imediat după naștere.

Dacă nu a existat niciodată un focar de herpes
Nici în acest caz riscurile nu sunt, din păcate, excluse. Unele persoane se poate să fi fost în contact cu virusul și să nu dezvolte niciodată simptome de herpes. În lipsa simptomelor, riscul de contagiune de la mamă la copil este posibil.

condom

Cum reduci riscul de contaminare în timpul sarcinii dacă au existat focare de herpes în cupluri
– Amintiți sistematic medicului care vă monitorizează;
– Fiți atenți la cea mai mică durere în apropierea organelor sexuale (mâncărime, senzație de arsură, furnicături, senzație de disconfort care revine) și discutați cu medicul;
– Abțineți-vă de la raporturi sexuale în timpul epidemiei herpes. Chiar și un deget care a atins rana poate transporta virusul către alte părți ale corpului;
– Protejați-vă cu prezervativ, chiar dacă nu există focar de herpes.

În cazul în care nu a existat niciodată nici un focar de herpes în cuplu
Amintiți-vă că riscul nu este zero, chiar dacă niciunul dintre părinți nu a dezvoltat vreodată herpes genital. În absența unor antecedente /semne de herpes, nu există metode foarte clare pentru o depistare eficientă.Prevenirea, pentru a evita eventuala transmitere a unor virusuri este utilizarea de prezervative în timpul actului sexual în ultimele două luni de sarcină.

Cum recunoști un focar de herpes?
Indiferent de stadiul sarcinii, femeia simte mâncărime, senzație de arsură, furnicături la nivelul vulvei și vaginului,  apare roșeață în locul infectat, urmate de vezicule (bășici mici), grupate în „buchet. Aceste vezicule se rup, elimină un lichid și pot provoca răni deschise, uneori foarte dureroase. Apoi se formează o crustă iar vindecarea are loc până în zece zile. Toate aceste semne pot fi însoțite de febră, dureri de corp, dureri de cap și de stomac. Aceste semne sunt aceleași pentru toți bărbați, femei, însărcinate sau nu.

Cum se reduce riscul de contaminare după naștere
În primele zile de viață, copilul este vulnerabil, deoarece sistemul său imunitar este încă imatur și slab înarmat pentru a lupta împotriva anumitor boli. În această etapă, contaminarea poate avea consecințe grave pentru sugari. Prin urmare, este esențial ca echipele de obstetrică și pediatrie să fie informate de orice antecedente de herpes genital în cuplu pentru a se lua măsuri specifice de prevenire. Părinții și oricine intră în contact cu copilul ar trebui să:
– se spele foarte bine pe mâini înainte de a-l lua în brațe;
– folosească prosoape diferite de cele ale bebelușului;
– evite îmbrățișarea celui mic

Consultați rapid medicul în cazul în care copilul:
– prezintă mici vezicule transparente la nivelul pielii;
– are un ochi roșu care lăcrimează în permanență;
– are o schimbare de comportament (refuzul de a lua biberonul, adoarme în timp ce mănâncă sau la baie, iritabilitate excesivă)
– are febră persistentă, convulsii.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton